Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

IZAŠAO JE 60. BROJ NAŠEG ČASOPISA RADIO T9 / E7

Poštovani radio-amateri, ali i svi drugi zaljubljenici u tehničke nauke, posebna je čast dobiti priliku napisati koju riječ o ARAuBiH i svim aktivnostima u protekloj nam godini.

Radio-amaterizam u BiH postoji više desetljeća, a u prethodnih 12 mjeseci imali smo čast obilježiti 20. godina od prijema Bosne i Hercegovine kao punopravnog člana ITU – Međunarodne telekomunikacijske unije i prijema naše Asocijacije u IARU.

Tada smo se sjetili i teških vremena osnivanja Asocijacije, borbe za njenu afirmaciju na međunarodnom nivou, sjetili smo se i svih članova radio-amatera koji su učestvovali u njenom formiranju, a tom prilikom su dodjeljene i nagrade najzaslužnijim aktivistima. Nije bio lagan zadatak pokrenuti Asocijaciju, posebno u tim teškim ratnim godinama, ali radio-amateri su brzo dokazali svoj značaj pružajući nadu običnim ljudima, gradeći mostove među ljudima i obezbjeđujući im komunikaciju sa porodicom i prijateljima, kada drugih veza praktično nije bilo.

 

Ukupni doprinos radio-amaterskog pokreta u modernom društvu je nemjerljiv. Radio-amaterizam je mnogim pojedincima u mladim godinama bio prvi korak ka tehničkom obrazovanju, a mnogima je bio i razlog više za odabir svog životnog puta i profesije, dok su drugi iako profesionalno daleko od inžinjerstva ostali vezani za radio-amaterizam iz hobija i potrebe da ostanu dio te velike porodice entuzijasta. Ni u prošlosti, a posebno sada u periodu ekonomske krize, novčana podrška radio-amaterizmu nije bila pretjerana. Mnogi projekti, instalacije sistema veze, nastajali su kao produkt volonterskog pristupa običnih ljudi, koji pri tome nisu štedili ni svoj novac ni vrijeme. Na drugoj strani, nerijetko radio-amateri su vraćali društvu daleko više od onoga što su dobili, a primjera je bezbroj. Sjetimo se samo podrške mnogim akcijama zaštite i spašavanja u saradnji sa civilnom zaštitom, vatrogascima i drugim službama, kojima su na terenu podršku pružali lokalni radio klubovi.

U protekloj 2013. godini intezivirane su aktivnosti rukovodstva ARAuBiH na čelu sa njenim Presjednikom oko promocije ideje radio-amaterizma među mladima, uspostavljena je saradnja sa školama, a sa ciljem da se u obrazovanje unese i poseban pogled na tehnički odgoj djece. Posebno raduje činjenica, da i u doba prodora drugih tehnologija kao što je Internet, interes za radio-amaterizam ne opada među mlađim generacijama.

U toku 2013. godine ARAuBiH održala je redovnu godišnju Skupštinu i donijela značajne zaključke, a ciljem da se pojačaju aktivnosti u smislu promocije ukupnog značaja pokreta. Može se lako zaključiti da je za Asocijaciju tekuća godina bila jedna od uspješnijih, te je ponovno pokretanje izdavanja ovog lista samo jedan u nizu akcija provedenih s ciljem vraćanja punog kapaciteta rada Asocijacije. Naravno, pred nama je još dosta posla i postoji još mnogo zadaća pred Asocijacijom i radio-amaterima da bi se radio-amaterskom pokretu vratio stari sjaj.

Ovom prilikom želim svih prijateljima i kolegama radio-amaterima Srećnu Novu 2014. godinu i dosta uspjeha u daljem radu....73.

                                                                                               Predsjednik Skupštine ARAuBiH

                                                                                                Aleksandar Mastilović, E75ALE

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22