Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

e7dxd4c1

Ovaj put su oborili i Svjetski rekord M2, te ovom prilikom čestitamo. Objavljujemo (kompletnu) krasnu priču Brace o angažmanu i poslovima sredjivanja antenskog sistema na D4 ostrvu, te pripremama i samom toku takmičenja.

Braci želimo puno uspjeha u budućem radu i contestima.


Nakon prve posjete D4C za CQ WW DX SSB 2013 MM, mislio sam da je taj dio priče za mene završen, barem za slijedećih par godina. Više sam se fokusirao na E7DX i rekonstrukciju, kao i saniranje stanice nakon poplava u 2014. Plan je više bio otići negdje u Karibe za ARRL CW/SSB, ali kako to obično biva, život donosi iznenađenja. Neočekivano se dio mog posla ozbiljnije prebacio u HAM sferu, tj. izgradnju stanica (stubovi,antene i co).

e7dxd4c1e7dxd4c1a
Tako da je izmedju ostalog ubrzo slijedio i poziv na D4C, ne baš za contest, ali za rekonstrukciju čitavog antenskog sistema. Moj nastup tj. angažman za CQ WW 2013 SSB je izgleda impresionirao talijane koji su od 2006 vlasnici lokacije. Zvuči sjajno, ali ko nije bio na Monte Verde (D4C QTH) taj ne zna koliko je ta lokacija surova. Poučen iskustvom iz 2013 zamolio sam za par dana razmišljanja kako bi mogao donijeti odluku pod kojim uslovima tj. da li cu prihvatiti posao.
Nakon par sedmica razmišljanja tj. dogovaranja, "deal" je napravljen. Iskreno rečeno da pristanem na ovakav suludi projekat, više me je vukla avantura nego posao, ali šta je tu. Okvirno je dogovoreno ca. 15-30 dana boravka negdje krajem februara, kako bi se stanica mogla pripremiti za MM aktvnost u WPX SSB. Uslijedila je razmjena mailova i pisanog materijala vezanog za projekat. Puno problema nastaju već u samom shippingu materijala, tako da se moj put na D4C ne može tačno fiksirati. Samim tim je plan za učešće u takmičenju odgodjen, jer je jednostavno previše stvari bilo nepoznato.....neko bi rekao talijani, za one koji su bili već u Africi, znaju šta i kako stvari ovdje idu tj. ne idu. Ipak nakon nekog vremena karte su bukirane....odlazak 17.03. povratak 01.04.2015 .
Letim TAP-om (portugalskom aviokompanijom) preko Lissabona gdje ostajem jednu noć. Lissabon kao i uvijek oduševljava svojim šarmom, dobrom klopom i super atmosferom. Vrhunac noći je u Irish Pub na dokovima, gdje se uz "live music" slavi St. Patricks Day.

e7dxd4c2e7dxd4c3a
Inače u istom Pubu 2013 godine smo (9A1TT, SG7A i ja) proveli ludu noć i na putu za D4C!! Kako obično to biva u dobrom društvu, nakon Irish Pub smo napravili Lissabon i noćne klubove nesigurnim sve do samog jutra. Sa zorom brzo nazad u hotel, tuširanje i nazad na aerodrom, gdje sam nastavio put za Cape Verde.
Inace let iz Lissabona do Sao Vicente traje oko 3 sata i 20 min, nesto slično kao i let Vienna - Lissabon. Na aerodromu su me dočekali Max IZ4DPV i Andrea HB9DUR. Prvi dan smo odlučili ostati u Mindelu i ne ići na lokaciju koja se nalazi na oblznjem brdu, Monte Verde od nekih 700m ASL i 30 minuta voznje iz grada.
Uz ugodnu atmosferu u italijanskom restoranu, saznajem da je sav materijal već stigao i da se vec nalazi na D4C.

e7dxd4c3be7dxd4c3ce7dxd4c3d

Cape Verde je vrlo vjetrovito mjesto i nije slucajnost da je omiljena lokacija za kiten ( ko ne zna neka googla). Vjetar u gradu nije toliko jak i čak sto vise je prijatan, jer razhladjuje. Temperatura je obicno oko 25-28 C, mada je prvih par dana bilo hladnije. E sad dolazi jedan bitan detalj, kao sto sam već spomenuo D4C lokacija se nalazi na Monte Verde (zeleno brdo) 700m ASL, naviše brdo na otoku. Jedinstveno za to brdo je da je većinu vremena pod oblakom, i da je vlaga ogromna. Zbog velike vlažnosti to je i jedino brdo koje je zeleno i zbog toga je dobilo i to ime. Pored toga vjetar gore puše rijetko kad ispod 60km/h.....hoću reci da ne prestaje, a često je i puno jači. Poznavajući Monte Verde iz oktobra 2013 znao sam sta me očekuje. Ipak je slijedilo malo prijatno iznenadjenje, vlažnost zraka u martu je bila puno manja nego u oktobru, a samim tim i vegetacija. Ipak svaki put kad bi naišao oblak u roku od 2-3 minute sve je bilo morko i u blatu uključujući i stubove koji postaju nenormalno klizavi.
Plan za slijedećih 15 dana je bio da se obnovi antenski sistem i kablovi. Vise manje to je značilo postavljanje gomile antena (18) i preko 700m hardline, te preko 500m normalnog koaxa i 200m plus kontrolnih kablova. Popravljanje sitnica na stubovima, sredjivanje struje u prostoriji (ovo je ipak uradio električar talijan) itd.
Antene 20-6 su od Momo beam (talijanska firma), OWA YL3DW design i vrlo robusne. Mehanicki design vrlo dobar i bez većih primjedbi. Momo beam izgleda sasvim kao solidan produkt. Za 80m i 40m su u planu bili 3L wire inv v beams sa aluminijskim boomom takodjer od momo beam (boom) sa čudnom "custom made" opcijom po želji talijana...

e7dxd4c3e7dxd4c4
Bilo kako bilo u prvih par dana slijedilo je sastavljanje antena i pravljenja RF chokes i slično. Mogu vam reći da mi je nakon 10 antena i RF chockes bilo već muka od svega. Posebna pažnja, zbog ogromne vlage na D4C se obraćala na "dihtanje" konektora i spojeva, kao i spojeva RF chokes na element koji su izmedju ostalog kompletno silikonirani.

e7dxd4c4ae7dxd4c4b
Postavljanje antena je bio stvarno izazov, u jednu ruku zbog mnogobrojnih (na više nivoa) i vrlo strmih zatega stubova koje su poprilično smetale. Pored toga vjetar se igrao sa nama kao sa ping pong lopticama. Prvo smo podigli 4 antene za 15m koje su isle na dva stuba u četri pravca, EU/AF na jednom USA/SA na drugom. Pikovi vjetra prilikom postavljanja 15m su bili i preko 100km/h.

e7dxd4c5ae7dxd4c5b
Kao drugi band bacili smo se na postavljanje 10m antena, koje su trebale biti postavljenje na jednom stubu u četri visine i četri pravca. Poprilicno jak vjetar nas je natjerao da postvljanje odgodimo za slijedeci dan. Tako da smo se taj dan zabavljali drugim sitnim poslovima. Ipak slijedeći dan je vjetar bio značajno slabiji i bez većih problema postavljamo sve četri antene.

e7dxd4c6ae7dxd4c6b
Slijedi postavljanje 20m .... Medjutim niz "sitnica", koje su morale biti riješene prije, kostaju nas jedan dan. Otkiveni problemi sa korozijom na temeljima zatega jednog stuba, su nas natjerali da promjenimo pohrdjale španere zatega prije bilo koje akcije penjanja na stub. Takodje je bilo potrebno pomjeriti gornje zatege stuba kako bi se olakšala montaža antena na sami vrh. Montaža 20m antena je bila posebno zahtjevna, tako da smo se odlucili dizati antene na stub samo sa 2 vanjska elementa (drugacije nije bilo ni moguce zbog zatega stuba i dužine elemenata i prostora oko stubova). Centralni elementi, dipol i prvi direktor (OWA design) su bili u sredini booma, tako da su mogli biti montirani direktno sa stuba. Antene za 20m takodjer rasporedjene na dva stuba, USA i SA na jednom, a EU i AF na drugom. Prilikom montaze srednjih elemenata za USA i SA antenu, sam na trenutke mislio da neću moći zadržati elemente u "rukama" i da će biti opuhani u provaliju, taj dan je vjetar bio posebno jak. Ipak uz malo veće akrobacije i ovaj dio posla je dobro odradjen.

e7dxd4c5e7dxd4c6
Za 5 dana su sve antene za vise bandove, osim 6m bile na stubovima. Tad nam se pridruzuje i Fabio I4UFH. Od tada spavam na lokaciji tako da su mi uskraćena jutarnja putovanja iz Midela na Monte Verde. Ipak skoro svaki dan se naveče spustamo u Mindelo na večeru. Prve dane sam spavao u iznamljenom apartmanu u gradu, što je imalo svoje prednosti i mane. Inače kućica na D4C koju je napravio Alex 4L5A (D4B), ima jednu veliku prostoriju u koju se direktno ulazi iz vana, koja je ujedno, shack sa 6 x 2 operativna mjesta za MM, dnevni bovarak i kuhinja. Ta prostorija ima nekih 40-45m2. Pored toga imaju jos dvije manje "spavaće" sobe, od kojih se jedna koristila ovaj put više kao ostava i jedan WC sa tušem. U podrumu se nalazi još jedna prostorija koja služi kao lager za sve i svašta. Pored toga na nekih 30-tak metara je garaža sa velikim agregatom u kojoj se nalaze takodjer svakakve ham radio "gluposti". Na D4C se voda dovozi i puni se veliki tank koji se nalazi na vrhu kućice. Voda za piće se kupuje i donosi.
Slijedeca dva dana provodimo u popravljanju preklapanja antena, spajanju koaxa na popravljenje splitere i kontroli starih kontrolnih kablova. Power spliter na D4C je home made kutija za high power, koja dozvoljava odabir bilo koje antene na jednom bandu, takodje bilo koja kombinacija odabira 2 ili 3 antene na TX je moguca. RX se bira separatno i ima iste mogucnosti kao i TX. Extra RX koax kabel sa splitera do shacka dozvoljava da druga stanica ili 2nd RX moze da slusa u ostalim ne odabranim pravcima. Npr. TX ide prema EU/USA/SA, "Glavni RX" slusa samo USA/SA za drugi RX koji moze biti 2nd RX ili drugi radio ima na raspolaganju EU i AF. U shacku se nalazi kontrola kao i SO2RX (single op 2 rx) i 2OP2R (2 OP 2 Radio) box sa mogucnosti audio sharing. Takodjer tokom ova dva dana su postavljene antene za 6m, 6L fix na EU i na USA.

e7dxd4c7


U utorak je više manje sve za gornje bandove je spremno, čak i jedan inv v za 40m je postavljen i radi kao lud prema amerima. Tu i tamo odradimo koju vezu sa 100w čisto da razbijemo dnevnu monotoniju i da napravimo kratku pauzu od posla.
Uveče slavimo u gradu slavimo Fabijev rodjendan, naravno u talijanskom restoranu.

e7dxd4c7ae7dxd4c7b

Inače Midelo je "mali" gradić koji osim od luke koja mislim da je glavni izvor posla za lokalce, živi od ribolova i turizma. Turista na Sao Vincente ima u poredjenju sa drugim Cape Verde otocima manje i uglavnom su to portugalci, spanci, talijani i francuzi. Lokalno stanovnistvo je više prijatno i gostoljubivo.

e7dxd4c8
e7dxd4c9


Po izgledu i boji kože su pomješani od brazilaca, portugalaca, black afrika crnaca do sjeverno africkih arapa. Govori se portugalski, ali talijanski, španski, francuski i engleski mogu biti od koristi.Uglavnom vlada slika siromaštva i rekao bih ofucanosti, mada ima i ljepših mjesta. Restorani koje sam posjetio su pružali dobar izbor lokalne odnosno internacionalne ( uglavnom italijanske .... hi hi) kuhinje. Klopa je bila na nivou, cijene za evropske uslove više nego prihvatljive. Valuta je eskudos i za nekih 100 Euro se dobije 1150 eskudos sto je dovoljno za dvije dobre večere sa obilnim pićem za 4 čovjeka po evropskim standardima. Moje omiljeno jelo kao i 2013 je bio tuna steak. Lokalna i portugalska vina su odlična mada ima veliki izbor i drugih vina, uglavnom smo pili po izboru Maxa IZ4DPV talijanska vina. Pivo koje smo pili, Super Bock je iz Portugala i stvarno dobro, mada ima i drugog, mi smo uglavnom njega uživali. Grog, jedna vrsta ruma, nešto kao šljiva za nas, je bio takodjer na našoj karti pića. Džeger (jäger) Meister, kako ga već oni zovu je poprilično teško pronaći. Noćni život u Mindelu nije za podcijeniti. Mnogobrojni restorani, barovi, noćni klubovi i diskoteke pružaju dobar izbor svega i svačega.

e7dxd4c10e7dxd4c11
Plaža u Mindelo je velika i od bjelog sitnog pjeska. More je valovitno i toplo i ugodno. Što se tiče sporta na plazi se uglavnom upražnjava fudbal i fitnes. Fudbal inače predstavlja glavni i omiljeni sport za većinu lokalaca bilo da ga igraju ili gledaju. Što se tice drugih oblika turizma Sao Vincente osim marine tj. jedrenja nema veliki izbor.

e7dxd4c11ae7dxd4c11b
Ribolov na Cape Verde je unosan i dobar. Inace jedna od top lokacija za kiten, kao sto sam već gore u textu spomenuo. Prisustvo policije i vojske na ulicama je primjetljivo, ali ne i ometajuće. Životinjsko carstvo je limitirano i od divljih životinja nisam vidio ništa. Da bio sam u Africi i nisam vidio lava i slona. Ovaj put nisam imao puno vremena za bilo šta drugo, zbog velike količine posla koja se trebala napraviti.
Kad smo već tu, vratimo se poslu. Tokom srijede, četvrtka i petka jutro smo se zabavljali low band antenama (80 i 40m). Zbog lose mehaničke konstrukcije odlučio sam prvobitni plan promjeniti i odluka je pala da se za 40m montiraju dva inv v beama 3 L prema EU i USA na nekih 25m, kao i dva inv v za 80m na vrhovima stubova za EU 36m i USA 30m. Takodje način montaže booma za 40m je mehanički prepravljen, flex rulezzzz. Antene su napravljene od inox sajle sto je mjerenje, vezanje ustimavanje, postavljanje itd itd učinilo vrlo komplikovanim, tako vjerovali ili ne smo samo za to potroslili 2,5 dana, uključujući namještanje 4 radna mjesta za contest, kao i postavljanje 2 beverage od 300m, jedan za US drugi za EU. Inace EU bev se pokazao kao vrlo korisna antena za RX na 28MHz.Sve u svemu u petak 14:00 sati po lokalnom vremenu sve je bilo spremno. Iako 160m vertical antena stoji ona nije bila tema našeg poduhvata. 80m inv v postavljeni na dva stuba pod 90 deg EU/USA u testiranju rade više nego odlično sa primjetljivom razlikom pri preklapanju. Beams za 40m pokazuju prekapanjem EU / USA ponekad i više od 15 dB razlike tako da sa tim možemo biti zadovoljni.
Posao na D4C je vjerovatno najteži koji sam ikada radio u svom životu. Lokacija je vrlo surova, vjetar i sunce, kao i lokalne okolnosti iscrpljuju ne samo fizički nego i psihički. Jedan dan sam zaboravio namazati lice sa kremom za sunce, poslijedice su bie kobne i bolne tokom slijedećih par dana. Stoga moram reći da sam vrlo ponosan na profesionalno odradjen posao.
Kao što već spomenuh, radovi i pripremanje stanica, kompjutera i lineara u shacku radimo paraleno. Tako da su sredjena 4 radna mjesta.

e7dxd4c11ce7dxd4c11d
10/80m K3, linear za 10m AL-1500 kojeg smo popravili on the fly samo za 10m (ali nije radio na 80m) i home made amp sa GU84B za 80m koji ne radi na 10m :) 15m IC-775DSP (cat kontrola nije radila) i OM2500 20m IC-781 ( takodjer bez CAT kontrole) + OM2500A 40m K3 i home made GU84B amp. Da CAT kontrola na 2 ICOM-a TRX nije radila, strašno me je nerviralo tokom contesta.
Setup je bio totalno jednostavan bez koristenja ikakvih extra kutijica za RX i audio preklapanje i drugog prijemnika. Samo preklapanje pravaca i ono što bi se reklo boy and the radio :) Za logiranje se koristio famozni (e7)DX log by 9A5K koji je kao i na E7DX odradio posao besprekorno i po prvi put pretrpio preko 10k QSO u contestu bez ikakvih problema. Tnx Krešo.
Što se tiče kategorije koje bi mogli raditi u contestu, tu je bilo dosta dogovaranja. Na početku nismo znali dali će sve antene biti spremne, poslije je slijedila žestoka rasprava. Ja sam lično zagovarao 4 singla u cilju postavljanja 4 World Record od 40-10m. Medjutim to nije bila nikako opcija za talijane. Pošto nije bilo govora da se radi MS i bez inband antena nije interesantno u razgovoru su ostali M2 i MM. Na početku sam ja bio za M2 u cilju postavljanja novog WR, medjutim saznavši da rusi dolaze na CN2AA bio sam za MM, bez obzira na samo 4 radna mjesta i operatora. Upravo obrnuto je bilo sa talijanima, bili su prvo za MM sa ciljem postavljanja rezultata preko 100 mil, ali kad su vidjeli da će CN2AA raditi MM povukli su se i bili za M2. Rasprava je bila duga i žestoka, ipak znajući da u M2 imamo konkurenciju 5E5E(CN2R) i CN3A popustio sam. Raditi contest bez konkurencije nije baš toliko interesantno. Bilo kako bilo M2 nije bio loš izbor, jer bi u MM sa 4 OP bukvalno pocrkali :) Par sati prije pocetka contesta, slijedi dugi razgovor sa E7DX ekipom koja se bori sa setupom i problemima u shacku..... To me čini strašno nerovoznim.....ipak uz pomoć Adija S55M iz 9A1Pekip, koji su gosti na E7DX sve ide kako treba (više manje).
Raspored je bio jednostavan dva teama I4UFH/HB9DUR su prvi team koji je i počeo contest, a IZ4DPV/E77DX drugi. Radilo se po 4 sata tj. 6 sati periodima. Iako su 10m i 15m bili dobro otvoreni u 23:00 local time kad je contest krenuo, Fabio i Andera su startali na 20m i 40m. Ja nisam mogao spavati pa sam slusao 15m 8P5A i ZF2DX, poslije EU na 80m. Puh, 8P5A zvuči stvarno sjajno.
20m je krenuo odlicno, ali 40m je bio loš i težak. U par navrata sam preuzeo RUN na 80m, koji je išao čak bolje nego 40m, sve dok 40m nije krenuo kako treba. Contest kao contest .... sa D4C ide to ludo, pogotovo na višim bandovima, ja sam otresao nekih 7-8 sati prvi dan ( pokvario raspored) popodne na 28MHz sa +- 250qso/h non stop....Pileupi su često bili preveliki što je jednostavno kočilo rate :( Često sam bio primoran da slušam pravac AF da bi bilo šta uspio čuti. Pošto CN3A i 5E5E nisu na live score, takmičimo se sa CN2AA tj. pokušavamo da razliku držimo što manjom. Prvi dan rezultira sa 8000 QSOs u logu i strašno obećavajuće. Noć je spora, ali 80m i 40m rade solidno, 80m bi čak rekao strašno dobro. Score prediction u DX log pokazuje score od 94-95 mil u tom trenutku. Fabio ne vjeruje u to, dok mu ja pokušavam objasniti da je algoritam poprilično tačan. On tipa na max 85 mil, ja se samo smješkam i dalje ćutim. Nažalost i propagacije na D4 drugi dan popuštaju. Ipak jutro na 15m je puno pileupa i borbe sa EU i Asia tj. JAs koji zovu ko ludi i koče rate..... :( no šta je tu je. Popodne je strašno sporo i tek sa dolaskom mraka rate malo raste. Tad i saznajemo da su i CN3A i 5E5E iza nas i do 12 tj. 9 mil. poena. Ta razlika ostaje više manje ne promjenjena do kraja contesta. Završavamo sa 93 mil i ca. 13600 qso što je vrlo blizu dx log score prediction nakon 24 sata contesta i smješkam se Fabiju u lice povodom toga. Opšte zadovoljstvo i osmjeh na našim licima. Pobjedili smo konkurenciju i postavili novi world reord. A razlika prema CN2AA nije velika. Svima nam je jasno sad da smo i sa 4 operatora MM mogli sa njima parirati, a sa barem 2 operatora vise i dvija radna mjesta više čak i pobjediti. Da ne spominjem 15 plus operatore i inband bla bla.....
Jasno nam je da i 93 mil score u M2 i nije maxium što se moglo napraviti. Ipak slavlje i radost zbog uspješno okončanog projekta i odličnog završetka sa postavljanjem novog svjetskog rekorda u M2 kategoriji.

e7dxd4c12e7dxd4c12a

Više manje contest je protekao bez većih tehničkih problema. Par sitnih intervencija, koje su kostale nekoliko QSOs, a novi antenski setup se pokazao poprilično dobro.
U sjećanju ostaju QSOs sa OE2S 5w QRP na 80m na prvi poziv kako to kaže OE2VEL, javljanje 7J4AAL i JA5AQC na 80m na više manje prvi CQ poziv u nedelju veče :) YU1LM/qrp me je zvao na nekom bandu, ali nije odgovorio na moj odaziv? cuo se sasvim solidno!
Mnošto radjenih KH6 na 80 i 40m.... Nisam znao da ih ima toliko aktivnih.
Sjajni signali od strane 9A73A, 9A1A, YT4A, 9A7A, YT3A, E7DX, .... Mozda sam nekog zaboravio.
9A1A cuje (barem mene) odlično na 40m. Daleko prije mog zalaska sunca me je čuo na 40m bez problema, dok drugi nisu ni reagovali.
9A7A inband signal je 20dB plus ispod CQ signala .... Primjećeno na 20m.
D4C je po meni što se tiče propagacija i contestinga najbolja lokacija svijetu. Kao lokacija iako je "tropska" jedna od najsurovijih koje sam do sada posjetio. Teška za održavanje i daleko od EU cuvilizacije. Uz malo veće investicije i bolju organizaciju sam poprilično siguran da je skoro svaki rekord moguće postaviti sa te lokacije.
D4C team je u potrazi za dobrim pileup operatorima spremnim da se upuste u avanturu. Cilj im je MM i ponovni pokusaj obaranja rekorda. Ukoliko neko smatra sa je dorastao i želi mogu mu pomoći oko ostvarivanja kontakta sa talijanima.
Poslije kraćeg slavlja nakon contesta, zadovoljni i umorni otišli smo na spavanje. Sutradan je uslijedilo pospremanje i pakovanje.
Dio opreme uključujuci i fabričke lineare i uredjaje, se nakon contesta trasporitira u Midelo, tako da osim D4C/b na 6m i 2m lokacija ostaje bez radio opreme.
U ponedeljak popodne smo proveli na plaži i restoranu, dok smo navečer još jednom proslavili završtak radova i uspjeh u contestu, ovaj put u malo većem stilu u Midelu, a priključili su nam se i lokalni prijatelji.

e7dxd4c13e7dxd4c14

Utorak prije podne je ostao za spavanje i odmaranje....ja sam proveo većinu vremena uživajući u vrućem pijesku i atlantiku, kao i sjajnom vremenu i pogledu.
U 17:30 se nalazimo već u avionu u Lisabon, gdje zajedno noćimo. Ujutro nastavljamo put sa lisabonskog aerodroma dalje u 3 pravca.... HB9, I i OE.
Puno slika i nešto video materijala sam postirao više manje live na facebook tokom mog bovravka na D4.

e7dxd4c15
Iza nas ostaju 15 napornih i prijeljepih, ali ne uvijek i ugodnih dana, nezabovaran contest i ono što je najvažnije sjajno druženje i produbljeno staro prijateljstvo.
Za mene još jedan odlično odradjen projekat i nova sjajna avatura odlaze u prošlost, a otvara se novo pitanje Where do we go next?!


e7dxd4c16

73s

Braco E77DX/OE1EMS

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22