Poštovani članovi ARAuBiH, 

Na osnovu Statuta ARAuBiH, član 21., a na zahtjev Upravnog odbora, pozivamo vas na sjednicu Skupštine ARAuBiH.

Skupština će se održati dana 22.9.2018. godine u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, ulica Zmaja od Bosne bb, sa početkom u 11 časova.

S poštovanjem,

Predsjednik Skupštine ARAuBiH

Senaid Pleh - E73PS

 

Dokumenti:

 

Spisak pozivnih znakova radioamatera za koje su pristigle QSL karte možete pogledati ovdje.

Asocijacija radio-amatera u BiH u saradnji sa Savezom izviđača izviđača Grada Zenica organizuje "Kamp radio Scout" u sklopu Interetničkog festivala "Bolji svijet 2018. Boračko jezero".

Od 23.7. svi izviđači koji budu prisutni u toj smjeni na Boračkom jezeru biti će dio tima "kamp radija Scout". Kamp radio će biti instaliran u improviziranom studiju, gdje će mladi imati priliku okušati se u vještinama u oblasti radio tehnike, radijske montaže, novinarstva i prezentera/spikera radijskog programa.

Više detalja možete pročitati ovdje.

Poštovani prijatelji,

kako ste vjerovatno svi primijetili, ove godine su bili vidljivi problemi sa prijemom LOG-ova za ovogodišnji E7 Activity contest, a razlozi su bili tehničke prirode. Kako  smo mi amateri a ne profesinalci, hi, probleme smo pokušavali riješiti na brzinu i, baš onako, amaterski, što smo na kraju i uspjeli ali eto ostaje nam nauk za ubuduće... Nadamo se da sljedeće godine nećemo imati ovakvih i sličnih problema, a što ćemo pokušati riješiti uvođenjem nove mail adrese koja će služiti isključivo za prijem LOG-ova za V/U/SHF conteste.

Pošto se dešavalo što se dešavalo, molimo vas da nam oprostite ako bude nekih pogreški u rezultatima, jer postoji mogućnost da nismo uspjeli iščupati sve dnevnike poslate za ovogodišnji E7 Activity contest. Ako se netko pronađe da je oštećen u plasmanu, mi ćemo pokušati načiniti naknadnu ispravku.

Zahvaljujemo se svima na ovogodišnjem učešću u E7 Activity contestu, s nadom da će nas dogodine biti više, a da će sa naše strane biti do kraja riješeni problemi sa prijemom vaših LOG-ova, na obostrano zadovoljstvo, naravno.

Konačne rezultate E7 Activity 2017. contesta imamo ovdje i isti su posloženi po kategorijama i postignutim rezultatima kroz periode, te konačnim zbrojem svih perioda. Diplome će biti spremne, a po isteku žalbenog roka od 30 dana dok će dodjela istih biti upriličena na nekom od skupova koje će organizirati ARAuBiH, tko želi da mu se iste dostave poštom neka nas o tome i pismeno izvijesti.

Svima želimo da do početka nove sezone poboljšaju svoju opremu koju koriste s nadom da se čujemo i postignemo što bolje rezultate, kako u E7 Activityju, tako i u svim ostalim V/U/SHF contestima sljedeće godine.

73 de ARAuBiH

 

Konkurs za menadžere ARAuBiH možete preuzeti ovdje.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je objelodanila 26. jula  Novi Plan namjene i korišćenja radiofrekventnog spektra u Bosni i Hercegovini. Ono što je najbitnije za nas radioamatere je da smo konačno dobili pravo na rad na 60m i 4m opsezima. U 60m opsegu na raspolaganju je 5351,5-5366,5 kHz, dok je na 4m na raspolaganju 68-74.8 MHz prema objavljenom dokumentu.

Više informacija možete pročitati na linku.

Na sjednici Skupštine Asocijacije radioamatera u Bosni i Hercegovini održanoj u subotu 17.2.2018. godine u Sarajevu je donesena Odluka o visini članarine za 2018. godinu. Odluku možete pročitati ovdje, a svim radioklubovima će biti distribuirani obrasci koje je potrebno popuniti i dostaviti uz uplaćene članarine za 2018. godinu. 

Nakon prvog učešća u YOTA MONTH aktivnostima u decembru prošle godine, naši mladi operatori će i ove godine biti učesnici u istom. Naime, prošle godine nakon prvog učešća naše ekipe na YOTA kampu u Austriji, uslijedio je mjesec decembar u kojem se održava aktivnost pod nazivom YOTA MONTH. Prošle godine ekipu su činila 4 kluba, ali to ove godine nije slučaj.

Za ovogodišnji YOTA MONTH pripreme su počele početkom mjeseca oktobra, gdje smo obavili razgovore sa prošlogodišnjim učesnicima, kao i sa mnogo ostalih klubova koji su aktivni na kratkom talasu. Također, napisali smo i dopis prema svim aktivnim klubovima iz ARABIH, te isti proslijedili na email adrese i izrazili želju da nam se što više klubova javi za predstojeće aktivnosti. Isti dopis je poslan na email adrese SRS saveza, u nadi da će se i mladi iz ova dva saveza uključiti te da ćemo zajedno predstaviti E7 što je bolje moguće tokom YOTA mjeseca. E71YOTA znak koji će biti korišten za ovu aktivnost je zatražen i odobren  od strane RAK-a . E71YOTA ekipa je od strane našeg IARU menadžera i ARABIH prijavljena kao učesnik YOTA MONTH aktivnosti u IARU R1. Do početka YOTA aktivnosti očekujemo odobrenje za upload informacija i fotografija o našem timu na QRZ.COM, čime ćemo kompletirati pripreme i spremno dočekati početak YOTA aktivnosti.

Kao što većina zna, YOTA je namijenjena isključivo za mlade do 26 godina, bez obzira da li bili licencirani radioamateri ili ne, te je ovo jedinstvena prilika da mladi uče kako rukovati i koristiti KT uređaj.

E71YOTA znak će biti aktivan tokom cijelog decembra CW, SSB i Digi načinom rada.

Ekipe koje su potvrdile učešće su:

 • RK Drina Goražde E71EEE,
 • RK Zenica E71EZC,
 • RK Pousorje E71RKP,
 • RK Kakanj E73EKK,
 • RK Stjepan polje E73ESP,
 • RK Srebrenica E73ESR,
 • RK Kamenica E74AAX.

Postoji mogućnost da se uključi još nekoliko klubova sa već pomenutim a to su :

 • RK Gračanica E74DNO ,
 • RK Banja Luka E70EBL ,
 • RK Vogošća E71EGV i
 • E70SIC.

 

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22