Dana 25.04.2019. godine održana je Skupština radio kluba „Futuro“ Hadžić E77RCF.

Na skupštini su sumirani rezultati rada u proteklom periodu i predstavljeni planovi za buduće aktivnosti radio kluba. Na održanoj Skupštini radio kluba izabrano je novo rukovodstvo radio kluba.

Na održanoj Skupštini su dodjeljene i zahvalnice najzaslužnijim članovima koji su na bilo koji način pomagali rad radio kluba „FUTURO“ Hadžići E77RCF.

skupstina2019 e77rcf 2a

skupstina2019 e77rcf 3

skupstina2019 e77rcf 4

skupstina2019 e77rcf 5

skupstina2019 e77rcf 6

 

 

 

Danas je prvi dan tradicionalnog HAM RADIO sajma u Firedrichshafenu. I ove godine ARAuBIH se predstavlja sa svojim štandom na kome su naši odani članovi.

73, E75MM

Već duži niz godina BH radioamateri organizuju 1.3. prvomartovski sked sapočetkom u 20.00. Ovo je 6.po redu sked i svake godine ima veći broj učesnika. Svi radioamateri korisnici eholinka i eholink čvorova mogu da se uključe. Pripremljena je i specijalna e-QSL karta za sve učesnike. Pozivamo vas da uzmete učešća u ovo skedu.

Organizacija skeda:

Radioamateri Mostara Konjica Sarajeva Srebrenice Tuzle Doboja Vogošće

73

U nedjelju 3. decembra 2017.godine članovi Radio  kluba  „TUZLA“ Tuzla  uključili su se u obilježavanje Međunarodnog dana  osoba  sa  invaliditetom radeći veze na radioamaterskim  opsezima. U našem Radio klubu ima nekoliko aktivnih članova - osoba sa oštećenim vidom, a najaktivni ji je Suvad Zahirović koji je ovom prilikom radio na klupskoj stanici sa pozivnim znakom  E71AVW,  lokacija  Kojšino  17. U ovu aktivnost IARU (Međunarodne asocijacije radioamatera) naš Radio klub je uključen već nekoliko godina. https://www.iaru-r1.org/index.php/ipha-news  I pored loših uređaja koji su „predratni“ i bez antenskog stuba koji nam je demontiran radi izgradnje 3. Panonskog jezera, uradili smo određeni broj veza, a što je najvažnije učestvovali smo u navedenim aktivnostima. Primorani smo da radimo na agregat  jer već nekoliko godina nam je isključeno napajenje električnom energijom. 

Srdačan pozdrav čitaocima i 73 radioamaterima.

Uvaženi prijatelji Radio kluba Srebrenica,

Ovim putem obavještavamo sve radioamatere iz Bosne i Hercegovine da će nosioc ovogodišnjeg specijalnog pozivnog znaka za "Marš mira 2018" i "Komemorativni skup 11. jula 2018. godine" biti Radio klub Srebrenica (E71ESR).

Specijalni pozivni znak (E723ESR) odobren je od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i koristit će se za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici ("Marš mira 2018" i "Komemorativni skup 11. jula 2018. godine"), a trajat će od 01. do 30. jula 2018. godine.

Ideja ovog projekta koji nosi naziv "Sjećanje na Srebrenicu" je da svakom pojedincu radioamateru ili grupi radioamatera iz bilo kojeg mjesta u Bosni i Hercegovini može biti dodjeljeno korištenje specijalnog pozivnog znaka E723ESR koji će se koristiti u ime Srebrenice i u lično ime pojednica i/ili kluba, pod uslovom da grupa ili pojedinac se pod OBAVEZNO prijave na email adresu Radio kluba Srebrenica (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.), kako bi dobili odobrenje za rad i eventualno usklađivanje termina rada i korištenja banda.

Aktivnosti koje će se provoditi pod pozivnim znakom E723ESR su:

  • KT aktivnosti iz Nezuka (opština Sapna) i KT aktivnosti iz Srebrenice (kancelarija Radio kluba Srebrenica);
  • Direktna komunikacija kroz mobilne Hotspot-ove;
  • Direktna komunikacija kroz mobilne DMR-ove;
  • Repetitorska komunikacija;
  • Simpleksna komunikacija;
  • EchoLink čvorovi

Uslov za učešće u ovoj aktivnosti i sticanje prava na korištenje specijalnog pozivnog znaka E723ESR je OBAVEZNA prijava na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na broj telefona +387 61 292 106 (Emir Hajdarbegović, predsjednik Radio kluba Srebrenica), te dostavljanje QSO log-a nakon završenih aktivnosti trajanja specijalnog znaka.

Učesnici "Marša mira" treba da imaju sa sobom ručne radio stanice 70 cm, sa najmanjom snagom, jer će u samoj koloni postojati CROSS BAND repetitor, tako da će sa 70 cm biti u prijemu i predaji, a izlazit će na 2 m i 70 W.

Svi oni koji ne budu uredno evidentirani, a budu radili u ime znaka E723ESR, smatrat će se nevalidnim učesnicima ove aktivnosti.

Do 01. jula 2018. godine Radio klub Srebrenica će sačiniti spisak prijavljenih i validnih učesnika, kao i program aktivnosti "Sjećanja na Srebrenicu", odnosno frekventni opseg, te ga dostaviti na objavljivanje na službenoj stranici Asocijacije radioamatera u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim medijima u BiH.

Svaki učesnik pješačkog pohoda "Marš mira 2018" prolazi "putem spasa" kojim su u julu 1995. godine koračali srebreničani tražeći slobodnu teritoriju kako bi spasili svoje živote. Mnogi od njih su na tom putu poginuli, mnogi su izgubili svoje očeve, majke, braću, sestre ili druge članove svojih familija.

1995. godine su mnogi prepustili sudbinu srebreničana užasnim događajima o kojima danas svjedočimo učešćem u "Maršu mira", s toga molimo sve one radioamatere koji imaju vremena i imaju neophodnu radio opremu za rad, da prihvate ovaj poziv i svojim učešćem daju doprinos sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon završene aktivnosti "Sjećanje na Srebrenicu", Radio klub Srebrenica će sačiniti i objaviti spisak ostvarenih QSO veza u ime Radio kluba Srebrenica, a onima koji ostvare najviše QSO će biti dodjeljene zahvalnice.

Projekat "Sjećanje na Srebrenicu" koji provodi Radio klub Srebrenica nema finansijsku podršku, budžet ili sticanje bilo kakve finansijske ili druge koristi tokom trajanja aktivnosti, osim ostvarivanja što većeg broja QSO veza sa drugim radioamaterima. 

 

Predsjednik Organizacionog odbora

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica

Nermin Alivuković

Predsjednik Radio kluba Srebrenica

 

Emir Hajdarbegović

 

Poziv

Šesti april je Dan Grada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Pridružujući se obilježavanju ovog značajnog datuma iz antifašističke povjesti grada čije ime nosi, Radioklub “Sarajevo“ organizira radioamatersko takmičenje pod nazivom “Šesti april“. Propozicije možete pogledati na : http://e74alm.ba/takmicenje-6-april/.

Nadamo se da ćete uzeti aktivno učešće .

73 GL
Adi/E75A

Sredinom decembra počela je obuka za operatore CEPT 2 klase u Radio klubu Vogošća E71EGV. Naime, Radio klub Vogošća je prije godinu dana reaktiviran, te su sa aktivnim radom počeli krajem ove godine. 

U Radio klubu Vogošća uveliko se radi na obuci operatora za CEPT 2  klasu, koja se odvija dva puta sedmično u sali za sastanke kulturno sportskog centra Vogošća “Amel Bečković". Upravni odbor Radio kluba Vogošća angažovano radi na dobijanju prostorija za radio klub, a dosadašnja saradnja sa Općinom Vogošća se pokazala kao uspješna i do proljeća se nadamo da ćemo iste dobiti, te u njima krenuti sa obukom za CEPT 1 i CEPT 2 klase. 

Savez Izvidaca opcine Zenica je u saradnji sa radio klubom “Zenica” organizovao je 21-22.10 2017 godine aktivnost u vezi Medunarodnog susreta skauta, putem radio stanice i interneta (JOTA-JOTI). Za ovu priliku radio klub “Zenica” angažovao je svoje resurse (radio stanica, antena i sl.), da bi se što bolje prezentirali Izvidaci opcine Zenica u svijetu putem radio talasa. U toku razgovora sa izvidacima razmjenjuju se informacije o novim idejama, novim projektima u sklopu izvidackog pokreta koji je aktivan u našoj zemlji. Cilj je da privucemo nove i mlade amaterske radio-operatore u naš predivan hobi. Živimo u svijetu gde se komunikacija digitalizuje na nacin na koji gotovo ne možemo da pratimo. U ovakvim vremenima važno je ubijediti ljude o znacaju našeg hobija. Zajedno sa ostalim mladima širom svijeta, možemo napraviti razliku i dati svoj hobi buducnosti koju zaslužuje! U sklopu ove aktivnosti omoguceno je i pracenje medunarodne svemirske stanice (International Space Station ARISS), gdje je signal sa svemirske stanice slušan direktno, a kontakt sa svemirskom stanicom iz Italije smo pratili preko streaming videa koji je bio dostupan na: https://ariss.batc.tv/hamtv/. 

Uporedo sa ovom aktivnošcu testirali smo i stanicu FT840 od E77MM, zajedno sa antenskim tjunerom AT-130 koja se pokazala odlicno. 

U realizaciji ovog projekta iz radio kluba ucestvovali su: Drino Harun E71HD, Omerdic Almir, Jaganjac Semir E74JS, Bonic Mario E77MM, Maglic Haris E77TK, Kuljic Milan E73KM, Bonic Zdravko E77BZ. U goste su nam navratili Makivic Luka E74W i Naila E72MN 

Slike su u našoj galeriji. a video na youtube 1 i youtube 2

E73KM / E770EZC,E770BAB

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22