Na osnovu čl. 43 stav 1 važećeg Statuta ARA u BiH, Upravni odbor je pokrenuo incijativu za izmjene i dopune Statuta. Osnovni razlog za promjene pojedinih statutarnih odredbi je prvenstveno vezan za proceduru glasanja na  sjednicama Skupštine, jer dosadašnji način nije bio u skladu sa Statutom.
Dodatno, izvršene su i druge manje izmjene i dopune koje će omogućiti da pri radu organa upravljanja ne dolazimo u situacije u kojima, zbog nedorečenosti u odredbama Statuta, ne možemo jednoznačno donositi odluke, zaključke i sl.

Na Sjednici održanoj 13.06.'20 god.  Upravni odbor Asocijacije je usvojio Nacrt izmjenjenog i dopunjenog  Statuta,  koji se sada daje na javnu raspravu a koja će trajati do 27.07.2010. god.
Molimo Vas da se dobro upoznate sa ovom Nacrtom, po potrebi u klubovima organizujte zajedničku raspravu a Vaše sugestije i primjedbe, bilo da su pojedinačne ili klupske, pošaljite obavezno do naznačenog roka na e-mail
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Vaše aktivno učešće u raspravi će doprinijeti da po 'zajedničkoj mjeri'  napravimo Prijedlog Statuta  koji će se dati na usvajanje Skupštini Asocijacije, na sjednici koja je planirana 16.08.2020. god. 
Stojimo Vam na raspolaganju u slučaju dodatnih pitanja i obrazloženja.

Nacrt Statuta možete pročitati ili preuzeti ovdje.

73!

Većina udruženja članica, koja su trebala ućestvovati na konferenciji IARU Regina 1, navela je da podržavaju prijedlog EK da se Konferencija podijeli na dva zasjedanja, pri čemu će prvi dio biti održan od 11. do 16. oktobra virtuelno (online) a drugi dio će se održati ličnim prisustvom tokom 2021.g. kako bi se načelno razmatrali budući pravci radioamaterizma, IARU i njenih udruženja članica, na principu radionica. EK će preduzeti svo neophodno planiranje za ove događaje (od kojih su neka već u toku) i kratko ću vam pisati o tome. Također radimo sa vanjskim konsultantom kako bismo razradili strukturu sastanka 2021.g. kako bismo osigurali da dobijemo prave vrijednosti i praktične rezultate našeg rada.

EK je takošer odlučila da odgodi rik za nominaciju EK 2021-2023 na datum deset sedmica prije datuma održavanja direktnog susreta naredne godine. Radovi i prilozi za taj sastank će takošer biti dostupni 10 sedmica prije.

v2

Tokom proteklih dana upoznali smo vas da smo započeli sa finansijskim poslovanjem putem novog žiro računa i pojedina sredstva, u to ime, su počela pristizati na račun.
Primijetili smo, sa prostizanjem sredstava iz inostranstva, da su bankarske provizije za transakciju enormno visoke, čak i do 20 %. S obzirom da se u pojedinim slučajevima radi o nemalim sredstvima preporučujemo našim članovima koji žive i borave u inostranstvu da uplatu, ne samo članarina nego i ostalih sredstava, ubuduće pokušaju da organizuju putem rodbine i prijatelja u BiH na račun ARAuBiH.
Vjerujemo da to neće zakomplikovati stvari našim članovima iz inostranstva jer se pojedinačno ne radi o velikim iznosima ali, u konačnici, na gubitku su su i oni koji uplaćuju sredstva i primalac jer proviziju plaćaju obje strane.
Nadamo se da ćete se odazvati ovoj preporuci i unaprijed vam se zahvaljujemo na razumijevanju

pdfZAPISNIK sa PRVE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA ARA u BiH

 

Broj: : I-032-1/20 

Dne: 13.06.2020. god.

Z A P I S N I K
sa
PRVE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA ARA u BiH


Na osnovu Poziva br. I-032/20 od 9.6.2020. godine, dana 13.6.2020. godine u prostorijama Radio kluba „Stjepan Polje“ u Stjapan Polju održana je 1. sjednica novog saziva Upravnog odbora Asocijacije radio-amatera u Bosni i Hercegovini. Sjednica je započela sa radom po planu, u 11:30 sati.
Na sjednicu su pozvani svi članovi Upravnog odbora, svi članovi Nadzornog odbora, te Predsjednik Skupštine i sekretar Asocijacije
Sjednici je prisustvovalo 5 članova Upravnog odbora, i to:
1. Svetozar – Saša Lisul
2. Mensur Šakić
3. Enes Sarić
4. Željko Kovačević
5. Behad Hasić

Sjednici nisu prisustvovali članovi Upravnog odbora:
1. Almir Gadžo
2. Ševal Salkić

Svoj nedolazak su opravdali a član UO Almir Gadžo je po pojedinim pitanjima konsultovan on-line.

Zbog pandemije Covid-19 ovogodišnji HAM RADIO u Friedrichshafenu, uostalom kao i mnogi drugi radioamaterski događaji, je otkazan.

DARC je, umjesto toga, odlučio da organizuje online događaj, HAM RADIOnline, od 26. do 29. juna 2020.g. Tokom ovog perioda biće ponuđeno mnogo zanimljivih tema vezanih za naš hobi, kao što je operativna i emisiona tehnologija, odavanje počasti, talk grupe i intervjui. Za ovaj internetski dogažaj će biti zadužen Software Defined Radio Academy tim i ekipa iz "Fascination HAM RADIO". HAM RADIOnline počinje u petak, 26. juna navečer (CEST).

Nadalje, organizacijska kompanija "Messe Friedrichshafen" predstavlja virtuelni sajam na adresi:
https://www.hamradio-friedrichshafen.com/news/2020/virtual-fair-presents-novelties/  gdje će izlagaći predstaviti razne proizvode i inovacije.

HAM RADIOnline raspored emitovanja (na njemačkom jeziku) je dostupan na: https://www.hamradio-friedrichshafen.de/assets/projects/ham/pdf/virtuelle_Messe/HAMOnline_Sendeplan_aktuell.pdf

Donesena je Odluka, da se nakon  dužeg vremena, opet učestvuje u svjetski prestižnom takmičenju  HQ CONTEST, u kome se nadmeću najkvalitetnije ekipe članova  IARU. Takmičenje se održava 11. i 12. jula 2020. god., a zadnje učešće ekipa iz BiH je bilo 2015. god. Želeći da u svijetu  afirmišemo znanje i umješnost radio operatora  iz BiH, naše učestvovanje smatramo jednim od najvažnijih planskih aktivnosti radioamatera u ovoj godini.
Odabir i pripreme lokacija sa kojih će se raditi već su u toku, a predstoji odabir i imenovanja članova ekipa. Ovo je obiman posao i nadamo se da ćemo pomoć imati od zainteresiranih radio klubova i pojedinaca.

Upućujemo  poziv svim  radio operatorima, imajući u vidu svoje znanje  iskustvo u takmičenjima ove vrste, da se jave putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i prijave svoju želju za imenovanjem u takmičarske ekipe. O detaljima priprema, radom ekipa i rezultatom takmičenja redovno ćemo Vas obavještavati.

73 uz GL za ekipe!

Nedavno ste upoznati da je ARAuBiH započela svoje redovno poslovanje preko novog žiro-računa otvorenog kod PBS banke.

Odmah po njegovom otvaranju na njega je stigla uplata od 1.000 KM od našeg člana iz Minhena, Njemačka kao donacija našoj asocijaciji i pomoć u budućem radu. Ovo nije prva donacija od ovog člana, koji nije želio da mu se pominje ime, a u skoroj budućnosti najavljuje i nove aktivnosti na tom planu.
U ime ARAuBiH i svih njenih članova mu se najiskrenije zahvaljujemo ovim putem za ovu ali i za sve prošle donacije do sada. Ova sredstva ćemo se truditi upotrijebiti za razvoj Asocijacije na najbolji mogući način.

Još jednom podsjećamo naše članove da se članarina za ARAuBiH za 2020. godinu prikuplja do 31.05.2020.g.
Članarina se plaća shodno ranije donesenoj  Odluci Skupštine ARA u BiH, br. IZ 016/18 od 17.02.2018. god.  Rok za plaćanje članarine, utvrđen tom Odlukom,  je bio 31.03. ali iz razumljivih razloga isti se nije mogao ispoštovati, zbog čega očekujemo Vaše uplate najkasnije do 31.05. 2020. god.
Molimo  Radio klubove da spiskove uplaćenih članarina za svoje članove i klub dostavljaju , u formi i sa  podacima,  kako su to do sada radili.

Uplate iz BiH:  101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva (IBAN):  BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22