Kažu da j.. vlast koja ne mijenja. Tako se i mi odlučismo na veliki iskorak prema našoj zajednici. Pa kako kažu, radi onaj koji hoće, tako i mi htjedosmo mnogo toga da uradimo na repetitoru R3 Vlašić. Napravismo mali plan da vratimo starog ICOM-a sa novim identifikatorom, da skinemo SUBton, kako bi se više ljudi moglo aktivirati. Kao što i bude nas tri drugara Fazla, Samim i ja sabrasmo opremu, odlučismo da krenemo put Paljenika. Naravno meza, piće, užina sve u torbi zajedno sa punim autom opreme i sitnjarija. Lijepim makadamskim putem cca 1h od Galice do Paljenika, uz ugodnu priču o svemu osim politici dođosmo do doma BH Radio televizije i tu počinje šizz.

Iznesosmo opremu onako u optimizmu, podijelili se po zadacima, Fazla zamijeniti RPT, ja i Samim na platformu da provjerimo antenu. Stari Murfi nas dočeka odmah, antenu od 6m dužine obrnuo vjetar za 30-tak stepeni, duplexer je prestao sa radom momentalno po dodiru i od njega nema pomoći i sav planirani đir od 2h posla pretvara se u paniku neplanskih aktivnosti. Antenu ispravljamo pomoću referanata za "ključne" poslove na različite načine, da je koliko toliko učvrstimo do našeg sljedećeg neminovnog dolaska.

Po spoznaji za duplexer da isti guši prijemnu granu, odlučimo se za rezervu koja nam je tu, a to je odvojiti prijemnik i predajnik na dvije antene, kad i tu šizz. Antena na suprotnom kraju stuba, rezervna od paket radija posjeduje kabal koji je neispravan, iako je kruti vod i nema vidljivih oštećenja. Opet Murfi,skidamo kabal sa treće antene od super Vozelj linka, pa ga dižemo na platformu gdje je navedena rezervna i onda uz pomoć vjernih pratilaca na R3 pokušavamo naći najbolju poziciju za istu. Tu "kolegan" Fazla glumi nosač antene, a mi asistente u kabliranju oko stuba hi.

Naravno smjeha nikada dosta, već nam je mučno što je sve neplanski u haosu, te još raporti i komentari iz etera tjeraju suze na oči, ali ko posluša neki od snimaka (dodaćemo ih uskoro) bit će mu jasno.

Nekako smo doveli RPT u stanje da radi na dvije antene bez duplexera, spremni na negativne komentare i put pod noge u 21h.. po "finom makadamu sa rupama od 30-tak cm", svjesni da nas čeka ponovni dolazak. Naravno, nosimo duplexer na servis i plan potrebnih aktivnosti. A da napomenem, meza, piće i užina su se vratili živi i zdravi neiskorišteni, jer nismo imali kad da jedemo i pijemo..

Zona sumraka u periodu dvije sedmice, Fazla i Sejo Kebo znoje se da srede duplexer od raznih oksida i gluposti, ja radim na tome da govorni identifikator bude spreman do povratka na lokaciju.. gust raspored poslovnih i privatnih obaveza..

I opet nanovo, ovaj put veće vozilo, tek sada puno stvari i instrumenata, raznih matica, nosača, elektronike i šta nam padne na pamet.. Put do Paljenika pokriven prvim snijegom, mali predah za nas "mlade", malo grudvanja dok novi član ove ekipe, a inače prvi čovjek koji je nekada montirao prvi R3 E7Sejo Kebo ostaje u autu jer snijeg nije za njega..

Dolazak do objekta i prizor zaleđenog stuba i opasnosti da neko nastrada dok se malo ne otopi daju naznake Murfija... Veseli, razdragani postavljamo novi identifikator uz naravno sitne gluposti, postavljamo duplexer i bumm.. novi Murfijev ššizz... imamo intermodulaciju nastalu od duplexera i ulaznog  stepena prijemnika RPT-a koji počinje oscilovati, veselo zar ne..

Stare kosti Seje se smjestiše na stolicu da terenski  pregleda duplexer i ponovo podešavanje na licu mjesta sa instrumentom koji ko zna koliko košta i koji je iako tek sa kalibracije Fazla ponio sa nama.

Ja i drugar Samim počesmo stezanje dodatnih stega na anteni kako bismo pokušali spriječiti daljne rotacije mrcine od 6m dužine i težine cca 20kg, naravno dovodeći u pitanje sigurnost, jer sa TV antenskog sistema stalno padaju komadi leda od par stotina grama do kilograma sa visine od 30-tak metara na platformu gdje se nalazimo. Trajalo je to sve onako dugooo, dva druga stara Sejo i Fazla oznojeni nas čekaju da podijele informaciju, sve nam je ok ali prijemnik i dalje ima isti problem.

Tu smo počeli razne polemike, od onih kako neki ne mogu bez RPT-a, a nisu svjesni koliko problema ima, do kako se sve ovo treba skinuti i staviti novo, preko toga da se servis ovakvih stvari ne radi u jednom danu .. sve je to zdrava logika.. Ali gdje prestaje logika tu nastupamo mi, Sejo, Samim, Fazla i ja... osam ušiju i 20 prstiju Sejinih i mojih sa štimerom od metala (da, može se), kreni u oranje i štimaj, Fazla dodaje " gas" na duplexeru da dođemo do rezultata... Samim daje slušnu podršku i nadzire profesorski da nebi neko nešto fušerio..

Poštimasmo, vratismo, uključismo, radi, bjež'mo, ponovo u 20h, pa 1h po snijegu i makadamu do Bajre i "muzeja ćevapa", na po jednu 10tku sa pripadajućom opremom... mislim da smo zaslužili, doduše ja sam dobio "jezikovu juhu" jer se nisam ponovo javio da smo živi i zdravi..

Rezultat svi mogu čuti, RPT je ponovno u funkciji po starome, pokrivanje odlično, prijem odličan, rad bezprijekoran sa dodatkom da je dobio ženski glas identifikatora koji me stalno podsjeća na moje mjesto u bračnoj zajednici radio amatera i supruge ne-radioamatera...

Slika ima mnogo, stanice su snimale cijelo vrijeme tako da imamo sve audio zapise QSO-a, koji pokazuju kako je neko zahvalan na svemu što se čini i koji pokazuju da će uvijek biti nezadovoljnih kojima je uvijek malo koliko god se trudili..

Hvala ponovo svima koji su nam pomogli, koji su se javljali, onima koji davali sugestije i koji koriste R3.

73 de E77TK Haris

Posjeta 25.9.2016.

Posjeta 8.10.2016.

 

Prema informacijama od Grega, G0DUB, koji je koordinator za vanredne sitaucije u IARU Regionu 1, Centralna Amerika je pod udarom tropske oluje nazvane Earl. Radio amateri u IARU Regionu 2, a posebno u Hondurasu, Guatemali, Beliezeu i Meksiku, pokušavaju da pomognu u očuvanju života i imovine i zato mole sve radio amatere da izbjegavaju rad na pozivnim frekvencijama za slučaj opasnosti u navedenim zemljama: 3690 kHz, 7075 kHz, 7177 kHz i 14325 kHz.

Generalno, sezona uragana na području Atlantika traje do kraja rujna/septembra. U tom periodu se mole radio amateri iz cijelog svijeta da izbjegavaju rad na radnim frekvencijama slijedećih mreža za slučaj opasnosti:

  • Caribbean Emergency & Weather Nets: 7.162 & 3.815 MHz

  • Eastern Caribbean Narrow Band Emergency System Net: 7.036 MHz USB (Olivia & MT63)

  • Caribbean Emergency: 14.185 MHz

  • Republica Dominicana: 7.065 & 3.780 MHz

  • Cuba: 7.045, 7.080, 7.110, and 3.740 MHz

  • Central America: 7.090 & 3.750 MHz

  • Nicaragua: 7.098 MHz

  • Panama: 7.085 MHz

  • USA: Maritime Mobile Service Net: 14.300 MHz

  • USA: Salvation Army Team Emergency Radio Network (SATERN): 14.265 MHz

kao i svih drugih radio mreža koje mogu biti formirane kao ad-hoc odgovor na specifičnu sitauciju.

ARABiH koordinator za RMZO:

 

Zoran, E70AA

Mole se svi članovi ARABIH ukoliko žele da zatraže dozvole za radio uređaje bilo da su lične (9a) ili klupske (9b) preko asocijacije, da šalju popunjene

i potpisane obrasce na adresu kancelarije ili na adresu sekretara ARABIH:

Rasmin Čolak

1 maj 147

72240 Kakanj

Za sve dodatne informacije kontaktirati sekretara na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

73 de E73CRK

Sekretar ARAuBiH Rasmin Čolak

 

Obrazac 9A - lične stanice

Obrazac 9B - klupske stanice

Mole se radioamateri da izbjegavaju korištenje frekvencije 7.060 MHz, kako bi omogućili rad mreže za podršku pri pružanju pomoći području pogođenom zemljotresom u Italiji.

Poziv za učešće u HQ takmičenju 2016. možete pročitati ovdje.

Izborna Skupština će se održati 29.05.2016. godine u 16:00 u Gračanici, u maloj sali Doma kulture.

UO ARAuBiH je na svojoj 7. sjednici usvojio Odluku da se Izborna sjednica Skupštine održi poslije  ARG takmičenja u Gračanici.

Svi članovi ARAuBiH koji uplate članarinu do 29.05.2016. su zastupnici Skupštine. Radio klubovi i pojedini zastupnici mogu imati pismeno ovlaštenje za zastupanje članova koji neće prisustvovati sjednici. 

Odluka UO o sazivanju Skupštine ARAuBiH

Nakon otklanjanja tehničkih problema, sajt ARAuBiH je ponovo u funkciji. Novi URL za direktni pristup sajtu je www.arabih.ba, a dosadašnje adrese www.arabih.org i www.arabih.net će se automatski preusmjeravati na .ba domenu.

Hvala na razumijevanju!

Web team

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22