araubihorgPoštovani,

 

Asocijacija radioamatera u BiH je i danas imala aktivnosti svojih radio klubova i pojedinaca u Radio Mreži za Opasnost (RMZO) i istu stavljala na raspolaganje lokalnim zajednicam i Kriznim štabovima CZ po ugroženim općinama.

Upravnu stanicu je formirao RK Drina iz Goražda E71EEE na lokalitetu Crijetež. Radio Klub Tuzla E71AVW, RK Zavidovići, Dva radio Kluba iz Mostara, jedan iz Konjica, pojedinci radioamateri iz cijele BiH.

 

Repetitorska VHF i UHF je u punoj funkciji i otvorena za koordinaciju aktivnosti. Pojedini repetitori i simpleks radio kanali su sa Echo Linkom uvezani i na internet, po potrebi. Dežurna frekvencija na KT radio opsegu je 3643 MHz.

 

Neke od aktivnosti koje smo uvezivali i pratili su:

1. Posredovanje u komunikaciji sa Orašjem i ekipom volontera iz Konjica koji trenutno čekaju potvrdu za odlazak sa čamcima,

2. Praćenje volonterske ekipe iz Blagaja, koordinator Adnan E72ESC sa nekoliko kombija hrane upućene za Maglaj i spajanje sa ekipom iz Zenice koju koordinira E71AR Alem.

3.Stupili smo u kontakt sa lokalnom radio stanicom u Olovu u vezi trenutnih potreba za ekipu iz Konjica,  Emir E72FET.

4.Nadziremo rad volonterskih grupa za pomoć na društvenim mrežama FB POMOĆ GRADJANIMA POPLAVLJENIH GRADOVA. Juče je jedan konvoj sa hranom i vodom bio u Janji, a danas je na istu lokaciju upućen drugi sa lopatama i ostalom opremom. Odziv gradjana i privrednika iz Goražda je veliki. Koordinira E75CC

5. U stalnom smo kontaktu kontaktu sa kantonalnim i općinskim centrima Civilne zaštite.

6. Imamo zahtjeve za ručnim radio stanicama iz Bistrice pored Zenice za koordinaciju izvlaćenja stanovništva.

7. Nemožemo da udovoljimo zahtjevima Crvenog krsta za radio komunikacijskom opremom.

Ukoliko vam se javljaju inostrani donatori, molimo vas da stavite u prioritet i naše zahtjeve za radio opremom i el. agregatima:

1. HF primopredajnik pogodan za rad u vanrednim situacijama ( sa dodatnom opremom i multiband antenom)   -- Za više ugroženih opština odnosno Radio Klubova u BiH

2. VHF/UHF ručne radio stanice  ----- do 100 komada

3. Repetitor za VHF ili UHF opseg Hamradio band sa duplekserom i antenom 3 kom

4. Agregate za el energiju do 2 KW do 10 kom

Sve dodatne informacije možete dobiti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli." target="_blank">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  i na 061 132425

 

S poštovanjem,

 

Sead Čeljo, Predsjednik ARAuBiH

oe5ddlpozdrav postovanje !

evo ja i Osman e71go bili smo do 3 nocas na rmzo frekvenciji dezurni za nedaj boze, danas sam organizovao kamion pomoci koji ce krenuti sutra iz Austrije za najugrozeniji narod tamo pa ne znama sta bi jos mogao uraditi!

 OE5DDL  in Emergency communications: SAMO NAM FALI INFO GDJE JE SMJESTEN NAROD IZ MAGLAJA  ZIVINICA VOGOSCE DA NE BI TA POMOC OTISLA NA KRIVU STRANU GDJE JE POSLATI!?

ARA BiH: Pozdrav,

 ARA BiH: hvala na podršci i pripravnosti! Uglavnom stanje pratimo iz Operativnog Komunikacijskog Centra BiH.Dežuramo na RMZO. Imamo zahtjeva za ručnim stanicam VHF/UHF  i agregatima do 1KW!

ARA BiH: Za slanje Kamiona sa pomoći gdje je najpotrebnije možete provjeriti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ARA BiH: Najbolje se povezati sa općinskim Centirima CZ gdje ste naumili uputiti pomoć

ARA BiH: Pozd E74AC

Zavidovici

 

Članovi radio kluba Zavidovići E74CMN su dežurni 24 sata na repetitoru R 0 Zavidovići E79VZA do daljnjeg.

U toku je RMZO (radio mreza za opasnost) na repetitoru R 0 Zavidovici E79VZA koju su organizovali radio amateri iz radio kluba Zavidovici. Trenutno je grupa gradjana iz Žepča uspjela da se probije do lokacije Željezno polje u Žepču sa radio-amaterom iz Žepča E75NUR.

Prenosimo slike dežurstva nešeg kolege Aleksandra Mastilovića u Centru za vanredne situacije BiH Ministarstva sigurnosti. Kontakt mail je Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

araubihorgPozivamo sve RA koji dežuraju u RMZO, da dostave svoje podatke na kancelariju ARAuBiH: sa kontakt telefonom, eMAilom i QTH.

 

Zavidovici
DOBIO SAM OBAVJEŠTENJE IZ ZAVIDOVIĆA TE VAM GA PROSLIJEDJUJEM U POTPUNOSTI - E74NL
Članovi radio kluba Zavidovići E74CMN su dežurni 24 sata na repetitoru
R 0 Zavidovići E79VZA do daljnjeg.

U toku je RMZO (radio mreza za opasnost) na repetitoru R 0 Zavidovici 
E79VZA koju su organizovali radio amateri iz radio kluba Zavidovici.
Trenutno je grupa gradjana iz Žepča uspjela da se probije do lokacije 
Željezno polje u Žepču sa radio-amaterom iz Žepča E75NUR.

Vanredni program na radio Zavidovici frekvencija FM 107,5 MHz i na 
internetu live streaming www.radiozavidovici.net

73!

e71cbc

Radio klub Mostar E71CBC - AMK-Off Road Mostar-GSS -Novi val Blagaj su zajednički organizovali Radio-mrežu za opasnost sa ciljem povezivanja
za ugroženim područjima u BiH.Postavljen je i mobilni repetitor R0 te održano predavanje o načinu funkcionisanja RMZO.
Rmzo tim je u pripravnosi i organizovano je dežurstvo na kanalu S 12 u Mostaru i S 20 u Konjicu i Jablanici.

73 E74NL

araubihorgDragi prijatelji,

Hvala na podršci i ponudi za pomoć. Mislim da je glavno prošlo i da sada predstoje aktivnosti na organizaciji humanitarne pomoći. Crveni krst je tražio od nas pomoć za RU i nismo im mogli odgovoriti!

Svaka pomoć je dobro došla! Trenutno je najteže u Bosanskom Šamcu, Odžaku i Bjeljini!

Hvala na pomoći!

Ukoliko ste u situaciji da sugerišete vašoj Vladi šta treba u BiH, onda im predložite da ponude pomoć sa agregatima manje snage i ručnim radio uređajima VHF/UHF, RA opseg i PMR!

Email Kriznog Štaba i operativnog Centra BiH je:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. !

RA u BiH imaju dežurnog u OC i usmjeravaju gdje je najpotrebnije!

 

73

Sead Čeljo E74AC

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22