U Tuzli je od 26. do 28. februara održana civilno-vojna vježba "BOLD CHINTHE 2017", u organizaciji Civilno-Vojna vježba u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i 77. brigade vojske UK. Vježba se provodila po NATO/PfP SOFA standardima i njenim pratećim protokolima. Pored vojske UK, OS BiH, FUCZ, Agencije za civilno zrakoplovskvo i kontrolu neba, BHMAC-a, kao i svih agencija Ministarstva sigurnosti BiH, sudionik vježbe je bila i  Asocijacija radioamatera u BiH. Predstavnik ARAuBiH na vježbi je bio Alen E71AR.

Vježba je bila komandno-štabna, te je fokus bio na stablu komandovanja i odgovornosti, koordinaciji, ulozi agencija, službi općine, kantona, entiteta, države i međunarodnih faktora. Simuliran je incident pada velikog putničkog aviona AIRBUS JET EUROPE na minirano područje, a scenarij je osmišljen od strane 77. brigada vojske UK.

Radioamaterska služba je,  zasnovano na dosadašnjim iskustvima u realnim situacijama, imala važnu ulogu na samom početku vježbe. Bez obzira na štete na telekomunikacijskoj infrastrukturi, na obroncima planine Vis, lokalni farmer je uputio poziv za pomoć putem lokalnog radioamatera. Nakon toga službe sa svih nivoa u državi formiraju operativne štabove, kako na terenu tako i u centru KUCZ. Ministarstvo sigurnosti-komunikacijsko operativni centar 112 formira tim koji nadgleda situaciju i vrši određene savjetodavno-operative aktivnosti. Tim ine inspektori civilnog avio saobraćaja, koordinator za OS BiH, inspektori BHMAC-a, demineri, koordinator RMZO ARAuBiH. Uloga koordinatora RMZO Asocijacije radioamatera u BiH je bila da prikuplja informacije sa radioamaterskih kanala i sve informacije za koje procijeni da su iskoristive prosljeđuje direktoru operativnog centra 112, koji informaciju prenosi dalje preko FUCZ operativnog na licu mjesta. 

Koordinator RMZO je procijenio da je potrebno aktivirati RMZO sa područja TK, te stavlja sve resurse i repetitorske uređaje radioamatera u BiH u režim slušanja upravne stanice, koja se nalazi u štabu Ministarstva sigurnosti BiH. Ostvaruje se kontakt sa svim radioamaterima sa ugroženog područja, te im se daje instrukcija da budu na režimu slušanja na RMZO kanalima na svim radioamaterskim opsezima, te da u slučaju dalje potrebe za rezervnim sistemom radio veze daju podršku službama na terenu uz, obavezno odobrenje od strane upravne stanice koja je u koordinaciji sa direktorom operativnog centra.

U simuliranom scenariju nije došlo do prekida sistema VHF radio veza KUCZ TK na terenu, te je kompletna radioamaterska zadaća bila prikupljati informacije sa radioamaterskih kanala, bilježiti, te iskoristive informacije proslijediti.

Simulirana akcija spašavanja i vježba su protekle po proceduri i uspješno su okončane.

Na kraju vježbe je napravljena analiza vježbe, te su dati prijedlozi i sugestije. Svaki od predstavnika učesnika je imao priliku izložiti svoje viđenje uspješnosti vježbe i ukazati na eventualne nedostatke. imao priliku  da izloži

Predstavnika ARAuBiH  Alen E71AR je ukazao na izuzetno važnu ulogu koju radioamateri imaju na terenu, na činjenicu da raspolažemo radiorepetitorskom infrastrukturom koja pokriva široko područje, da imamo veliki broj radioamatera koji imaju razrađen sistem radio veze, te da vještine dodatno usavršavamo održavanjem vježbi RMZO. 

U utorak 28. februara je u Sarajevu doržan prijem za predstavnike institucija i organa koji učestvuju u vježbi, a predstavnik Asocijacije radioamatera u Bosni i Hercegovini je bio Samim E74KS. Prisutnim su se obratili zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i britanski vojni ataše, pukovnik Paul Marshall.

Promotivni video možete preuzeti ovdje.

Slike sa vježbe i sa prijema:

Cilj je da nam se u RMZO SKED preko R2A i Echolink čvorova E74NL-L , E74NL-R , E74KS-L i ostalih javi sto je više moguće aktivnih radioamatera. Do sada u proteklih 4 dana koliko je aktivan RMZO SKED bilježimo svakim danom sve veći odaziv radioamatera iz svih krajeva E7, a uključuje nam se i ekipa i 9A i YU.

Sked se održava svaku noć sa početkom u 20:00.

73 de E73CRK

Na linku možete poslušati E7 RMZO SKED. 73!

rmzo

Pozivam sve radio-amatere i klubove da se prema svojim mogućnostima uključe u aktivnosti pokrivanja radio-mrežom marša mira Nevesinje-Velež-Mostar 13.6.2015

 

U organizaciji Klubova i pojedinaca koji koriste Eholink i repetitore te simpleks  kanale koji su povezani na Eholink a povodom vremenskih neprilika na pdručju BiH organizovana je RMZO Mreža-SKED koji traje od objave negativnih metoalarma. Sked počinje u 20.00  i otvoren je za sve učesnike.

U SKEDU učestuju i članovi RMZO ZDK, kao i RMZO tim 9A iz Rijeke, te pojedini radioamateri iz Srbije i Crne gore. U mrežu su se  uključili i radioamateri iz Amerike, Australije, Švedske i Njemačke.

Učesnici skeda za 12.1.2017. godine:

E74NL, E75AJ, E78ES, E75SB, E73AKH, E75IG, E73ADM, E73SDM, E75DZ, E74UB, E71EBS, E75SK, E74FT, E75ESO, E77LSB, E78HSI, 9A3GPZ, E75AM, E71AR, E77EM, DH1AA, YU1DZ, E75CC, N6BIH, E71EEE, E73CRK, E75SA, E72OZ, E72DS, E74CVZ, E74NR, 4O6BOY, E75IN, E72ESC, E77SB, E73VSV, E74CN, E71CQ, YU1ANM, E74BN, E72PYZ, E75ANA, E74ALM, E71CQ, E73EKK.

Radio klub Sarajevo E74ALM kao organizator a u povodu 70 godinja od osnivanja i aktivnog djelovanja će dodijeliti RMZO Diplome svim učesnicima po slijedečim uslovima:

USLOVI SA DOBIJANJE DIPLOME "Crveni meteoalarm"

  • Pojedinci trebaju imati minimalno tri javljanja u toku trajanja RMZO Mreže-važi za učesnike koji rade putem radio-uređaja i Eholinka
  • Radio klubovi trebaju takođe imati tri veze i tri različita znaka sa Pozivnim znakom Kluba.
  • Sa klubskog znaka treba da se jave tri različita znaka-operatora da bi ostvarili pravo na RMZO Diplomu.

 

Audio zapis SKEDA održanog 12.1.2017. možete poslušati ovdje.

 

73,

RMZO koordinator

E74NL- Sejo

E73CRK - Rale

Video vježbe RMZO ZDK možete pogledati ovdje.

73 de E71AR

e71eee logo

22.05. održan je sastanak RMZO tima RK "Drina" Goražde. Izvještaj sa sastanka možete pročitati u nastavku.

rmzozdkgrbmali
Održali smo 2. po redu provjeru veze,RMZO ZENIČKO DOBOJSKIG KANTONA
TEŠANJ-ZAVIDOVIĆI-ZENICA-KAKANJ-BREZA-OLOVO.Provjera preko R1 Zenica
 

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22