Situacija sa pandemijom COVID-19 ostaje ozbiljna i nepredvidiva. Vlade širom svijeta se  trude da uravnoteže borbu, kako za zdravlje svojih ekonomija tako i zdravlje svog stanovništva. Čini se da će za vakcinaciju trebati veći dio ove godine, čak je i tada teško predvidjeti utiecaj mutiranih sojeva virusa i nacionalne karantinske mjere.

 
IARU Region 1 ima brojne događaje planirane za 2021. sa omladinom, u ARDF i HST područjima, kao i planiranu Radionicu za članice IARU. Još nije sigurno hoće li biti moguće pokretati ove događaje prema rasporedu.
 
IARU Regija 1 je usvojila slijedeći pristup:
 
Događaji za omladinu zakazani prije kraja juna neće se održati. Ovi događaji otežavaju socijalno distanciranje i ne vjerujemo da će biti moguće da se oni održe. Ostali događaji za 2021. zasad će ostati u kalendaru. Razmotrit ćemo situaciju oko razvoja pandemije dovoljno prije svakog događaja i objaviti da li će se održati. Generalno će to biti četiri mjeseca prije zakazanog datuma. Oni koji planiraju prisustvovati trebali bi stoga imati dovoljno vremena da izvrše potrebne rezervacije i dogovore o putovanju.
 
Namjera regiona 1 IARU je osigurati da se svi događaji koji se održe to čine u okruženju koje poštuje nacionalne zahtjeve za kontrolu pandemije i koje ne dovodi u opasnost zdravlje i dobrobit onih koji sudjeluju.
 
Radna grupa za mlade IARU Regiona 1

Kao što je poznato decembar mjesec je u svijetu uglavnom posvećen radu sa mladima kroz YOTA aktivnosti. I ove codine ARAuBIH se uključila u njih i u saradnji sa radio klubovima će se do kraja ovog mjeseca potruditi da se na radiotalasima javi što više mladih špd znakom E71YOTA.
 
Članovi Radio kluba Zenica i najmlađi operatori također učestvuju u YOTA December svjetskoj radioamaterskoj aktivnosti za mlade, te predstavljali Bosnu i Hercegovinu i ARAuBiH. Najmlađi su imali privilegiju da cijeli dan rade veze sa cijelim svijetom na specijalni pozivni znak E71YOTA iz Doma radio-amatera JN84XF. 
 
Pozivamo sve zainteresovane mlade radioamatere iz E7 da se uključe u ove aktivnosti i putem radiotalasa se susretnu sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta. Prijaviti se možete kod menadžera za mlade ARAuBiH Emina Šehića. 
 
IMG 0783
 

 

 
IMG 0765
IMG 0716
IMG 0724
20201206 130921
IMG 0744
IMG 0755 
 

Protekli vikend u Domu radio amatera i izviđača na Smetovima grupa mladih izviđača je uz pomoć radio amaterskih operatora učestvovalo u svjetskoj akciji pod nazivom "JOTA-JOTI 2020".

JOTA-JOTI je najveći svjetski digitalni izviđački događaj koji se odvija online i bežično. Edukativni događaj svake godine u oktobru okuplja više milijuna izviđača za vikend izviđaštva i prijateljstva. Mladi mogu učiti o komunikacijskoj tehnologiji i povezivati ​​se sa kolegama izviđačima iz preko 171 zemlje.

Radio klub "Zenica" E71EZC uz pomoč operatora Rasmina Čolaka "Rale" E73KT i Alema Rakovića E70RA na KT opsegu, koristeći radio uređaj Kenwood TS-480 i bim antenu X7, u dvodnevnim aktivnostima pomagali izviđačima u ostvarivanju kontakta sa izviđačima širom svijeta, uz razmjenu svoga JID koda 5BA34X. U podršci organizaciji svoj doprinos su dali: Alen Ruvić E71AR i Enes Šarić E72ES.

Akcija JOTA-JOTI je sa uspjehom održana uz puno angažovanje učesnika.

U Zenici 19.10.2020. godine                                 Radio klub "Zenica" E71EZC

 

1

3

5

6

7

9

 

Ove subote, 20.06.2020. godine, na poziv ARRL, po drugi puta ove godine radioamateri su odlučili da pozovu mlade i pruže im priliku da se upoznaju sa amaterskom radiotehnikom ali i da nauče kako se rade amaterske radio veze te ih i sami urade,

S obzirom na pandemiju COVID-19 sam Kids Day nije bilo moguće uraditi u mjeri kako je planirano ali su se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključili RK Stjepan polje, E73ESP te Rk "Kreka" Tuzla, E74BMN.

Nakon prezentacije opreme radili su i praktični dio tj. ostvarivanje radio-veza uz pomoć starijih kolega.

U prilogu je nekoliko fotografija i videozapisa koji će ilustrovati kako su se snašli a mi se iskreno nadamo da su se "zakačili" i da će njihovi naredni koraci ići u smjeru sticanja radioamaterske licence.

bmn f 01

esp f 01

video1

 

video2

 

 

 

 

Aktivnost YOTA DECEMBER 2020 je završena. Na osnovu blagovremeno objavljenog poziva, mladi članovi ARA u BiH su imali priliku da se upoznaju sa radioamaterskim hobijem i istovremeno učestvuju u ostvarenju radio veza sa radioamaterima širom svijeta.
Prema statistici, na nivou IARU, učešće je uzelo 47 radio stanica koje su ostvarile preko 125 hiljada veza a zavidan nivo aktivnosti ostvarili su radioamateri iz Hrvatske, USA, Italije, Alžira, Njemačke i Srbije.

Kao što je poznato, iz BiH se radilo pod pozivnim znakom E71YOTA i ostvareno je 3109 veza, što nas svrstava u gornju polovinu tabele uspješnosti. Najveći doprinos dali su članovi Radio kluba STJEPAN POLJE (E73ESP) a veoma aktivni su bili i članovi radio klubova ZENICA (E71EZC), KAKANJ( E73EKK), POUSORJE (E75RKP) i KREKA (Tuzla, E74BMN). Zahvaljujemo se i čestitamo članovima navedenih klubova, uz nadu da će se naša YOTA aktivnost u 2021. god. značajno povećati. Svi znamo da je jedan od preduslova za opstanka radioamaterizma kontinualno 'uvlačenje' mladih u ovaj prelijepi hobi.
Zahvaljujući donaciji, obezbjeđen je izvjestan broj majica sa oznakom E71YOTA TEAM 2020 i iste će biti podjeljene srazmjerno stepenu učešća klubova  u YOTA aktivnosti. Oko preuzimanja majica ostvarite kontak sa našim menadžerom za mlade (Emin, E71CQ).

Koristimo priliku da se zahvalimo BHTelecom d.d. Sarajevo, koji nas je tokom 2020. god. pratio, ne samo u ovoj, već i u ostalim našim aktivnostima i takmičenjima.

YOTA ARA u BiH

 

Kao i prethodnih godina, sadašnji i budući mladi radioamateri trebaju uzeti učešće u manifestaciji pod nazivom 'YOTA MONTH 2020.' Ovaj mjesec je prilika da se mladi, koji za to imaju želju, upoznaju sa radioamaterskim hobijem i i putem radio stanica ostvare radio veze.
Mladima, bilo da imaju ili nemaju licencu i imaju najviše 26 godina, treba omogućiti održavanje radio veza, kako bi osjetili čari našeg hobija i kako bi im ovi radio konakti dali dodatni elan pri ulasku u svijet radioamaterizma. Naravno, onima neiskusnijim i onima koji nemaju licencu,na raspolaganju će biti stariji radiooperatori, posebno zbog pažnje prema onim najmlađim, koji radio stanicu prvi puta vide.

Za ovu priliku nam je dodijeljen pozivni znak E71YOTA, koji je i prethodnih godina bio aktivan za potrebe ovog događaja.

Rad će se odvijati od 1.12.2020 god. u 00:00 UTC i traje do 31.12.2020. god. do 23:59 UTC a radiće se SSB, CW i DIGI modovi. Frekventni opsezi za rad su: 160m,80m,40m,30m, 20m,17m, 12m i 10m. Logovi se šalju u ADIF formatu na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i to suksesivno, najkasnije 3 dana nakon ostvarenja QSO-a u vremenskim periodima rada, koji će biti planski određeni.
Pozivamo rukovodstva Radio klubova da organizuju rad u svome okruženju i blagovremeno dostave prijedlog svog plana rada sa datumima, vremenom, frekventnim opsima i modovima rada. Naravno, poziv se odnosi na cijelu radioamatersku zajednicu u BiH odnosno članove ARA u BiH, SRRS i ZRHB.
Pozivamo istovremeno i pojedinačne članove, koji su spremni i imaju uslove, da na svojim ličnim radio stanicama omoguće rad mladim školarcima, susjedima, svojim rođacima i sl.

Na osnovu svih prijava za rad sačinio bi se okvirni plan rada koji bi se, u slučaju potrebe, mijenjao prema trenutnim situacijama i raspoloživosti učesnika u ovoj manifestaciji.

Za sačinjavanje okvirnog plana rada, promjenu plana rada, praćenje rada i koordinaciju sa organizatorom u IARU R1 i dr. , zadužen je Menadžer za mlade u ARA u BiH Emin Šehić - E71CQ, mobi broj 061-624-932, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Napomena: Zamoljavamo rukovodstva Radio klubova, pojedinačne radioamatere i sve ostale, koji sudjeluju u organizaciji našeg učešća i radu u YOTA MONTH, da dužnu pažnju poklone poštivanju svih propisanih naredbi o mjerama zaštite od Covid-19. Timovi za rad na klupskoj radio stanici moraju imati minimalan , najneophodniji broj članova.

OČEKUJEMO VAŠE PRIJAVE! POKAŽIMO DA VODIMO RAČUNA O TOME DA SMO SPREMNI NAŠ HOBI PREDATI MLADIMA U RUKE! ONI ĆE NAM BITI ZAHVALNI!

GL/73!

Obavještavamo naše mlade radioamatere da je za 30.07.2020.g. u 18.00 UTC planirana nova online sesija u organizaciji YOTA-e. Tema ove sesije će biti "YOTA Subregionalni kampovi".
Pozivamo vas na učešće na ovoj online sesiji a o detaljima, kao i o načinu učešća, možete se informisati u dokumentu u prilogu.

Prilog

73!

Dva puta godišnje, ARRL (Američka Radio Relejna Liga), organizuje događaje u cilju promocije amaterskog radija omladini, kao i njihovim porodicama te prijateljima, izviđačima ili široj javnosti. Taj dan može biti prvi puta nekome od omladinaca da iskuse kako je uraditi vezu, uz nadu da će se zainteresovati za dobijanje radioamaterske licence.
Predložena razmjena pri rađenju veza: Ime, godine, lokacija i omiljena boja.
Ukoliko se operator promijeni radite istu stanicu. Kako biste privukli pažnju vaš poziv neka bude : "CQ KIDS DAY".

Učesnicima u IARU Regionu 1 predlažemo slijedeće frekvencije:

10 Metara: 28.350 do 28.400 MHz
15 Metara: 21.360 do 21.400 MHz
20 Metara: 14.270 do 14.300 MHz
40 Metara: 7.080 do 7.120 MHz
80 Metara: 3.650 do 3.750 MHz.

Za više informacija posjetite: https://www.ham-yota.com/kidsday-4-january-2020/

U subotu, 20.06.2020.g. je slijedeći KIDS DAY. Naravno, ovaj će biti malo drugačiji nego prethodni. S tim u vezi, preporučujemo svima da prate naredbe vezane za pandemiju COVID-19 u ovim teškim vremenima. Bez obzira na sve, ukoliko ste mladi, blizu radiostanice i imate radioamatersku licencu, javite se u eteru i podijelite fotografiju vaše aktivacije putem društvenih mreža sa tag-om: @hamyota na Twitter-u i Facebook-u, @hamyota_official na Instagram-u ili nam je pošaljite putem e-maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do nedjelje, 21.06.2020. do 2359 UTC.

Poslaćemo 1x originalnu YOTA duksericu u boji kojoj želite, osobi koja podijeli najbolju KIDS DAY aktivacijsku fotografiju sa nama! Pogledajte našu kolekciju.

Posjetite ARRL-ovu stranicu za dalje informacije kao i za nagrade za učesnike : http://www.arrl.org/kids-day.

Nadamo se da ćemo uspjeti promovirati amaterski radio našim prijateljima, porodici i drugoj djeci tokom predstojećeg KIDS DAY ACTIVITY.

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22