Obavještavamo naše mlade radioamatere da je za 30.07.2020.g. u 18.00 UTC planirana nova online sesija u organizaciji YOTA-e. Tema ove sesije će biti "YOTA Subregionalni kampovi".
Pozivamo vas na učešće na ovoj online sesiji a o detaljima, kao i o načinu učešća, možete se informisati u dokumentu u prilogu.

Prilog

73!

Dva puta godišnje, ARRL (Američka Radio Relejna Liga), organizuje događaje u cilju promocije amaterskog radija omladini, kao i njihovim porodicama te prijateljima, izviđačima ili široj javnosti. Taj dan može biti prvi puta nekome od omladinaca da iskuse kako je uraditi vezu, uz nadu da će se zainteresovati za dobijanje radioamaterske licence.
Predložena razmjena pri rađenju veza: Ime, godine, lokacija i omiljena boja.
Ukoliko se operator promijeni radite istu stanicu. Kako biste privukli pažnju vaš poziv neka bude : "CQ KIDS DAY".

Učesnicima u IARU Regionu 1 predlažemo slijedeće frekvencije:

10 Metara: 28.350 do 28.400 MHz
15 Metara: 21.360 do 21.400 MHz
20 Metara: 14.270 do 14.300 MHz
40 Metara: 7.080 do 7.120 MHz
80 Metara: 3.650 do 3.750 MHz.

Za više informacija posjetite: https://www.ham-yota.com/kidsday-4-january-2020/

U subotu, 20.06.2020.g. je slijedeći KIDS DAY. Naravno, ovaj će biti malo drugačiji nego prethodni. S tim u vezi, preporučujemo svima da prate naredbe vezane za pandemiju COVID-19 u ovim teškim vremenima. Bez obzira na sve, ukoliko ste mladi, blizu radiostanice i imate radioamatersku licencu, javite se u eteru i podijelite fotografiju vaše aktivacije putem društvenih mreža sa tag-om: @hamyota na Twitter-u i Facebook-u, @hamyota_official na Instagram-u ili nam je pošaljite putem e-maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do nedjelje, 21.06.2020. do 2359 UTC.

Poslaćemo 1x originalnu YOTA duksericu u boji kojoj želite, osobi koja podijeli najbolju KIDS DAY aktivacijsku fotografiju sa nama! Pogledajte našu kolekciju.

Posjetite ARRL-ovu stranicu za dalje informacije kao i za nagrade za učesnike : http://www.arrl.org/kids-day.

Nadamo se da ćemo uspjeti promovirati amaterski radio našim prijateljima, porodici i drugoj djeci tokom predstojećeg KIDS DAY ACTIVITY.

Prva subota u mjesecu januaru na radioamaterskim frekvencijama je rezervisana za Kidsday kada se, prema preporukama IARU, mikrofoni daju u ruke mladima koji nisu radioamateri sa ciljem da se upoznaju sa opremom i načinom rada.
Tako je bilo i danas kada su, širom E7, zainteresovani posjetili radio klubove Zavidovići E74CMN, Stjepan Polje E73ESP, Drina Gorażde E71EEE, Pousorje E75RKP i Kreka E74BMN te iz pomoć starijih radioamatera se po prvi puta oglasili na bandovima i porazgovarali sa drugim mladima, i drugim radioamaterima, iz cijele BiH i svijeta. Većini je ovo bila nepoznanica i iako możda malo i stidljivo brzo su se privikli i gotovo kao pravi RA pozivali, davali raport, ime, godine i najdrażu boju.
Ni oduševljenja nije nedostajalo, kako sa njihove tako i sa naše strane a posebno nam je drago jer je većina najavila pohađanje kursa za radioamatera nakon što su uradili nekoliko veza.
U prilogu nekoliko fotografija koje ilustruju današnji Kidsday u klubovima a mlade, koji su nas danas posjetili, nadamo se da ubrzo vidimo u našim redovima. 73!

kidsday2

kidsday3

kidsday4

kidsday6

kidsday7

kidsday8

 

Posljednjih šest godina od kada se organizuju ljetni YOTA kampovi IARU R1 aktivan je i „YOTA MONTH“. YOTA mjesec je aktivan cijeli decembar a cilj ove aktivnosti IARU regiona 1 je da se uključi što više mladih sa ili bez dozvole za rad, kako bi se što više mladih uključilo u radio amaterizam. Tokom decembra mjeseca aktivno je oko 30 zemalja iz evrope sa sufiksom YOTA u pozivnom znaku. Jedan od njih je i ekipa E71YOTA koja se prvi put u historiji pojavila na ljetnom YOTA kampu i naravno YOTA mjesecu. Tokom decembra na E71YOTA znak radili su mladi iz samo 3 radio kluba a to su E73EKK (Kakanj) , E73ESP (Stjepan polje) i E74AAX (Kamenica-Teslić). Mladi radio amateri iz ovih klubova radili su sa tri vrste rada RTTY, SSB i CW a ostvarili su oko 2000 veza.

Za subotu 24.12.2016 u Kamenici kod Teslića dogovorena je zajednička aktivnost mladih iz ovog radio kluba zajedno sa ekipom iz Kaknja. Ljubazni domačin i predsjednik radio kluba Kamenica Esad Kapić ugostio je petnestak mladih radioamatera iz Kamenice i gostiju iz Kaknja, koji su cijelo popodne aktivno radili na E71YOTA znak. Početak javljanja na E71YOTA znak planiran je za 12:00 kada se i krenulo sa aktivnostima. Tokom cijelog popodneva radilo  se na 20m i 80m SSB što je na kraju rezultiralo sa 150 veza u našem logu. 

U prilogu Vam donosimo i nekoliko fotografija zabilježenih u subotu. 

 

 

Ove subote, 20.06.2020. godine, na poziv ARRL, po drugi puta ove godine radioamateri su odlučili da pozovu mlade i pruže im priliku da se upoznaju sa amaterskom radiotehnikom ali i da nauče kako se rade amaterske radio veze te ih i sami urade,

S obzirom na pandemiju COVID-19 sam Kids Day nije bilo moguće uraditi u mjeri kako je planirano ali su se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključili RK Stjepan polje, E73ESP te Rk "Kreka" Tuzla, E74BMN.

Nakon prezentacije opreme radili su i praktični dio tj. ostvarivanje radio-veza uz pomoć starijih kolega.

U prilogu je nekoliko fotografija i videozapisa koji će ilustrovati kako su se snašli a mi se iskreno nadamo da su se "zakačili" i da će njihovi naredni koraci ići u smjeru sticanja radioamaterske licence.

bmn f 01

esp f 01

video1

 

video2

 

 

 

 

YOTA radna grupa IARU 1 regiona kreirala je novi program pod nazivom "YOTA online". U ovim mjesečnim okupljanjima pokušaće YOTA aktivnosti približiti internet zajednici i pokazati da u radioamaterizmu ima i omladine. YOTA tim, koji se sastoji od aktivnih omladinaca, će obrađivati razne teme te odgovarati na postavljena pitanja. Također, u jednom dijelu će nedavni domaćini YOTA događaja predstaviti najvažnije utiske, dajući i učesnicima mogućnost da podijele svoje priče.

Zbog pandemije COVID-19 svi planirani YOTA dogašaji do septembra 2020. godine su nađalost otkazani ili odgođeni. To uključuje, na primjer, Ljetne kampove u IARU regionima 1, 2 i 3, kao i Subregionalne kampove, YOTA takmičarske programe te naše prisustvo na HAMRADIO 2020 u Friedrichshafenu. S obzirom na sve, kao i na činjenicu da mnogo mladih želi da uzme učešća u YOTA aktivnostima svake godine, dalo nam je ideju da kreiramo interaktivni format kako bismo okupili mlade online, na redovnoj bazi.

Prvi YOTA online susret će se održati 28. maja 2020.g. u 18.00 sati (UTC) putem livestream-a i trajaće oko jedan sat. Kompletna sesija že biti snimljena i dostupna online u bilo koje vrijeme. Naravno, učešće je besplatno i otvoreno za učešće svima širom svijeta. Podijelićemo link livestream-a dan prije na web stranici i putem društvenih mreža.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti za par dana na našem YOTA online susretu.

YOTA - Youngsters On The Air

Prošle godine u septembru mjesecu mladi operatori iz E7 bili su učesnici u takmičenju CQ WW RTTY na contest lokaciji 4O3A u Crnoj Gori koje je organizovao IARU R1 zajedno sa domačinom contest lokacije. I ove godine imamo ekipu iz E7 koja je odobrena od strane IARU R1 za učešće na CQ WW RTTY sa lokacije 4O3A.

Obavještenje o učešću možete pogledati ovdje.

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22