Prva subota u mjesecu januaru na radioamaterskim frekvencijama je rezervisana za Kidsday kada se, prema preporukama IARU, mikrofoni daju u ruke mladima koji nisu radioamateri sa ciljem da se upoznaju sa opremom i načinom rada.
Tako je bilo i danas kada su, širom E7, zainteresovani posjetili radio klubove Zavidovići E74CMN, Stjepan Polje E73ESP, Drina Gorażde E71EEE, Pousorje E75RKP i Kreka E74BMN te iz pomoć starijih radioamatera se po prvi puta oglasili na bandovima i porazgovarali sa drugim mladima, i drugim radioamaterima, iz cijele BiH i svijeta. Većini je ovo bila nepoznanica i iako możda malo i stidljivo brzo su se privikli i gotovo kao pravi RA pozivali, davali raport, ime, godine i najdrażu boju.
Ni oduševljenja nije nedostajalo, kako sa njihove tako i sa naše strane a posebno nam je drago jer je većina najavila pohađanje kursa za radioamatera nakon što su uradili nekoliko veza.
U prilogu nekoliko fotografija koje ilustruju današnji Kidsday u klubovima a mlade, koji su nas danas posjetili, nadamo se da ubrzo vidimo u našim redovima. 73!

kidsday2

kidsday3

kidsday4

kidsday6

kidsday7

kidsday8

 

Posljednjih šest godina od kada se organizuju ljetni YOTA kampovi IARU R1 aktivan je i „YOTA MONTH“. YOTA mjesec je aktivan cijeli decembar a cilj ove aktivnosti IARU regiona 1 je da se uključi što više mladih sa ili bez dozvole za rad, kako bi se što više mladih uključilo u radio amaterizam. Tokom decembra mjeseca aktivno je oko 30 zemalja iz evrope sa sufiksom YOTA u pozivnom znaku. Jedan od njih je i ekipa E71YOTA koja se prvi put u historiji pojavila na ljetnom YOTA kampu i naravno YOTA mjesecu. Tokom decembra na E71YOTA znak radili su mladi iz samo 3 radio kluba a to su E73EKK (Kakanj) , E73ESP (Stjepan polje) i E74AAX (Kamenica-Teslić). Mladi radio amateri iz ovih klubova radili su sa tri vrste rada RTTY, SSB i CW a ostvarili su oko 2000 veza.

Za subotu 24.12.2016 u Kamenici kod Teslića dogovorena je zajednička aktivnost mladih iz ovog radio kluba zajedno sa ekipom iz Kaknja. Ljubazni domačin i predsjednik radio kluba Kamenica Esad Kapić ugostio je petnestak mladih radioamatera iz Kamenice i gostiju iz Kaknja, koji su cijelo popodne aktivno radili na E71YOTA znak. Početak javljanja na E71YOTA znak planiran je za 12:00 kada se i krenulo sa aktivnostima. Tokom cijelog popodneva radilo  se na 20m i 80m SSB što je na kraju rezultiralo sa 150 veza u našem logu. 

U prilogu Vam donosimo i nekoliko fotografija zabilježenih u subotu. 

 

 

Izvještaj možete pogledati ovdje.

Učešće mladih radio amatera Bosne i Hercegovine u radu međunarodnog radioamaterskog kampa za mlade IARU R1 (International Amateur Radio Union Region 1) –YOTA 2016 će se ove godine u mjesecu julu (16-23.07.2016) održati u Austriji. IARU R1 obuhvata Evropu,Afriku dio Azije uključivo sa Bliskim i Srednjim istokom te Rusijom i Mongolijom a od 2011 godine posebno se brine o programima namjenjenim mladim radioamaterima iz nacionalnih radio amaterskih saveza IARU R1 kojeg je i naša država članica. Na nivou IARU R1 osnovana je posebna radna grupa za mlade (engl. Youth Working Group) sa ciljem osmišljavanja programa za mlade  a jedan od tih programa je i „Youngsters On The Air“ ili skraćeno YOTA. Cilj programa je upoznavanje mladih sa radioamaterskim aktivnostima u svijetu, razne edukacije iz oblasti robotike,mehanike, praktičnog rada na savremenim radio stanicama kao i savremenom pratećom opremom, simulacija radioamaterskog takmičenja na radio stanicama kao i amaterske radio goniometrije, rad sa internacionalnom svemirskom stanicom (ISS) te mnoge druge edukativne radionice koje će mladim dati mogućnost da napreduju u tehnološkom smislu te kao učesnici ovog programa prenesu svoja znanja na buduće generacije u našoj zemlji kao i svojim klubovima.Tijekom YOTA aktivnosti stvaraju se prijateljstva koja se produbljuju na način da ti mladi radio amateri i dalje međusobno komuniciraju putem radio stanica kao i uspostavljaju bolju saradnju u budućnosti između država i radio klubova. Organizacija YOTA predviđa ekipe od 4 mlada radioamatera uključujući vođu tima u starosti od 18 do 25 godina. Ovisno o broju prijavljenih članica IARU R1 ukupan broj mladih koji će uzeti učešće na ovim aktivnostima je od 100 do 130 učesnika. U 2016 godini u peridu 16-23.07.2016 to će biti Austrijski radio amaterski savez a poziv za učešće od strane ovog saveza je stigao i našoj asocijaciji u Bosni i Hercegovini. Asocijacija radio amatera u Bosni i Hercegovini planira poslati ekipu od 4 predstavnika koju čine mladi iz četiri radio kluba, a to su Hasan Hasić iz radio kluba Stjepan polje, Dino Čeljo iz radio kluba Drina Goražde , Mihret Serhatlić iz radio kluba Kamenica-Teslić i  Rasmin Čolak iz radio kluba Kakanj. Do sada je prijavljeno 27 zemalja članica IARU R1 za YOTA 2016, među kojima se nalazi i ekipa iz BiH. Naši predstavnici će imati priliku da na ovom edukativnom druženju nauče dosta novih načina rada iz oblasti radioamaterizma, te na taj način po povratku u matične klubove prenesu stečeno znanje na nove mlade radioamatere u BiH.

Prošle godine u septembru mjesecu mladi operatori iz E7 bili su učesnici u takmičenju CQ WW RTTY na contest lokaciji 4O3A u Crnoj Gori koje je organizovao IARU R1 zajedno sa domačinom contest lokacije. I ove godine imamo ekipu iz E7 koja je odobrena od strane IARU R1 za učešće na CQ WW RTTY sa lokacije 4O3A.

Obavještenje o učešću možete pogledati ovdje.

Hi all,

It’s time to start the WSPR contest with the kits we built at YOTA. We challenge all teams to take part with their kit.  Next to this we make a separate category for everyone without a kit, since there was only 1 kit per team available.

Contest rules:

General: 

  • The contact with the longest distance wins the contest.

When: 

  • 1200UTC Wednesday 10 August to 1200UTC Tuesday 16 August 2016

Categories:

a. use the WSPR Raspberry Pi kit as built during YOTA Austria

b. use any equipment you want, max. powder 5 Watts.

Log:

Use the Excell example in the attachment to make your log. You can request the results using this database:  http://wsprnet.org/drupal/wsprnet/spots

Write in the log only the 10 contacts with the furthest distance (in km).

Save the log with your callsign as title.

Send in your log latest on 20 August to Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. <mailto:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Results:

The 10 contacts with the furthest distance (in km) will be divided by 10. The person with the highest number will win the contest.

To all teamleaders: share this info with your teammembers.

 

Good luck!

 

73,

Lisa, PA2LS

Logbook

Lijep pozdrav iz radio kluba Kakanj.

Na linku https://youtu.be/kj6VXdRAEFg se nalazi video sa Youth IARU R1 CQ WW RTTY na kojem su učestvovali i članovi naše Asocijacije.  Haris  Maglić, Rasmin Čolak, Hasan Hasić i Dino Čeljo su posjetili lokaciju 4O3A. 73!

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22