Prošle godine u septembru mjesecu mladi operatori iz E7 bili su učesnici u takmičenju CQ WW RTTY na contest lokaciji 4O3A u Crnoj Gori koje je organizovao IARU R1 zajedno sa domačinom contest lokacije. I ove godine imamo ekipu iz E7 koja je odobrena od strane IARU R1 za učešće na CQ WW RTTY sa lokacije 4O3A.

Obavještenje o učešću možete pogledati ovdje.

Hi all,

It’s time to start the WSPR contest with the kits we built at YOTA. We challenge all teams to take part with their kit.  Next to this we make a separate category for everyone without a kit, since there was only 1 kit per team available.

Contest rules:

General: 

  • The contact with the longest distance wins the contest.

When: 

  • 1200UTC Wednesday 10 August to 1200UTC Tuesday 16 August 2016

Categories:

a. use the WSPR Raspberry Pi kit as built during YOTA Austria

b. use any equipment you want, max. powder 5 Watts.

Log:

Use the Excell example in the attachment to make your log. You can request the results using this database:  http://wsprnet.org/drupal/wsprnet/spots

Write in the log only the 10 contacts with the furthest distance (in km).

Save the log with your callsign as title.

Send in your log latest on 20 August to Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. <mailto:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Results:

The 10 contacts with the furthest distance (in km) will be divided by 10. The person with the highest number will win the contest.

To all teamleaders: share this info with your teammembers.

 

Good luck!

 

73,

Lisa, PA2LS

Logbook

Lijep pozdrav iz radio kluba Kakanj.

Na linku https://youtu.be/kj6VXdRAEFg se nalazi video sa Youth IARU R1 CQ WW RTTY na kojem su učestvovali i članovi naše Asocijacije.  Haris  Maglić, Rasmin Čolak, Hasan Hasić i Dino Čeljo su posjetili lokaciju 4O3A. 73!

arokakntonsa1mala

Ove godine, kantonalno takmičenje u radioamaterskoj orijentaciji ARO je održano 25.04.2015. u Vogošći u OŠ ''Zahid Baručija" .

Izvještaj možete pogledati ovdje.

Učešće mladih radio amatera Bosne i Hercegovine u radu međunarodnog radioamaterskog kampa za mlade IARU R1 (International Amateur Radio Union Region 1) –YOTA 2016 će se ove godine u mjesecu julu (16-23.07.2016) održati u Austriji. IARU R1 obuhvata Evropu,Afriku dio Azije uključivo sa Bliskim i Srednjim istokom te Rusijom i Mongolijom a od 2011 godine posebno se brine o programima namjenjenim mladim radioamaterima iz nacionalnih radio amaterskih saveza IARU R1 kojeg je i naša država članica. Na nivou IARU R1 osnovana je posebna radna grupa za mlade (engl. Youth Working Group) sa ciljem osmišljavanja programa za mlade  a jedan od tih programa je i „Youngsters On The Air“ ili skraćeno YOTA. Cilj programa je upoznavanje mladih sa radioamaterskim aktivnostima u svijetu, razne edukacije iz oblasti robotike,mehanike, praktičnog rada na savremenim radio stanicama kao i savremenom pratećom opremom, simulacija radioamaterskog takmičenja na radio stanicama kao i amaterske radio goniometrije, rad sa internacionalnom svemirskom stanicom (ISS) te mnoge druge edukativne radionice koje će mladim dati mogućnost da napreduju u tehnološkom smislu te kao učesnici ovog programa prenesu svoja znanja na buduće generacije u našoj zemlji kao i svojim klubovima.Tijekom YOTA aktivnosti stvaraju se prijateljstva koja se produbljuju na način da ti mladi radio amateri i dalje međusobno komuniciraju putem radio stanica kao i uspostavljaju bolju saradnju u budućnosti između država i radio klubova. Organizacija YOTA predviđa ekipe od 4 mlada radioamatera uključujući vođu tima u starosti od 18 do 25 godina. Ovisno o broju prijavljenih članica IARU R1 ukupan broj mladih koji će uzeti učešće na ovim aktivnostima je od 100 do 130 učesnika. U 2016 godini u peridu 16-23.07.2016 to će biti Austrijski radio amaterski savez a poziv za učešće od strane ovog saveza je stigao i našoj asocijaciji u Bosni i Hercegovini. Asocijacija radio amatera u Bosni i Hercegovini planira poslati ekipu od 4 predstavnika koju čine mladi iz četiri radio kluba, a to su Hasan Hasić iz radio kluba Stjepan polje, Dino Čeljo iz radio kluba Drina Goražde , Mihret Serhatlić iz radio kluba Kamenica-Teslić i  Rasmin Čolak iz radio kluba Kakanj. Do sada je prijavljeno 27 zemalja članica IARU R1 za YOTA 2016, među kojima se nalazi i ekipa iz BiH. Naši predstavnici će imati priliku da na ovom edukativnom druženju nauče dosta novih načina rada iz oblasti radioamaterizma, te na taj način po povratku u matične klubove prenesu stečeno znanje na nove mlade radioamatere u BiH.

 

The 6th edition of Youngsters On The Air will take place in Austria. OeVSV (Österreichischer Versuchssenderverband), which will celebrate their 90 years anniversary, will be hosting next YOTA summer event. 75 Youngsters will be invited to travel to the Austrian Alps to enjoy a program with many new elements compared to previous years.
It will be a great experience for all participants which they will never forget. To get a better feeling about this, have a look at the gallery from previous events.

When: 16-23 July 2016

Participants:
Each IARU member society is invited to take part with a team. A team consist of maximum 5 persons, 4 Persons with the age 15-25 years and one person is dedicated as team leader.
* All participants, including team leaders, should take part in the entire program.
* We ask member societies to select motivated participants
Team leaders:
* Younger team leaders are preferred (age 18-30 years)
* A team leader should be in a good health condition, which means that they can take part in the entire program and take care of their team members.   
         
Location: Wagrain, south of Salzburg (OE2)

Fees: travel costs to Salzburg airport or Wagrain and €25 per participant

All other costs (accomodation, food, activities) will be covered, main funder of the event is IARU R1.
If your member society is interested to participate, please respond to Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. by 31 December 2015 by sending in the application form. There is a limit of 75 participants. Make sure you will apply in time. We will announce the participating countries shortly after the deadline.
For any questions, please contact Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

smotramladihbrcko2014mala

Dana 09.05.2014.god. u Desetoj osnovnoj školi u Bosanskoj Bijeloj (Brčko distrikt) održana je Smotra mladih tehničara. Smotra je održana u sklopu manifestacije “U susret proljeću”. Pored prezentacije praktičnih radova, održano je i takmičenje u amaterskoj radioorjentaciji. Nosilac aktivnosti organizacije takmičenja bio je radio klub “Nikola Tesla” Brčko E77CFG. U sklopu redovnih aktivnosti koje provode naši članovi jeste i organizacija obuke u amaterskoj radiogoniometriji i amaterskoj radioorjentaciji u osnovnim školama Brčko distrikta.

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22